"In contextul zilei de 1 iunie, ce angajati au dreptul legal sa primesca tichete cadou? Avand a) angajatii cu copii minori, adica 300 lei/angajat+300 lei/copil minor si b) angajati fara copii si copii majori = 300 lei/angajat Cum este corect? (a)+(b) sau doar (a)?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
Solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal. Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel, cadourile oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevazute in contractul de munca in suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile si taxabile cu impozit pe venit si contributii sociale.
Prin urmare, in situatia expusa, pentru ca veniturile sa nu fie impozabile si sa nu se calculeze contributii sociale, cadourile vor fi oferite numai angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, adica aceste cadouri sunt pentru copiii minori ai salariatilor nu si pentru salariati. Totodata, aceste cadouri trebuie sa fie prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023 veniturile neimpozabile se declarata in formularul 112. Faptul ca exista obligatia declararii in acest formular nu le transforma in venituri impozabile.
Astfel, in totalul de la randul 8.4 se mentioneaza toate veniturile reglementate la pct. 76 alin. (4) si (4^1) din care, defalcate se declara veniturile mentionate expres la randurile 8.4.1 – 8.4.12.
La art. 76 alin. (4) lit. a) sunt reglementate cadourile cu ocazia oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Prin urmare, contravaloarea cadourilor trebuie sa se regaseasca in totalul de la 8.4 dar nu si defalcat intrucat nu le gasim printre veniturile reglementate la randurie 8.4.1 – 8.4.12.
Totodata, contravaloarea cadourilor trebuie sa se regaseasca in totalul de la randul 8. Niciuna dintre cele doua variante nu este corecta.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii, in mai 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sursa foto free: unsplash.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<