Cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie - ce angajati au dreptul legal sa primeasca tichete cadou?

cadouri 1 iunie salariaticadouri copii 1 iunie neimpozabile
Cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie - ce angajati au dreptul legal sa primeasca tichete cadou?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In contextul zilei de 1 iunie, ce angajati au dreptul legal sa primesca tichete cadou? Avand a) angajatii cu copii minori, adica 300 lei/angajat+300 lei/copil minor si b) angajati fara copii si copii majori = 300 lei/angajat Cum este corect? (a)+(b) sau doar (a)?"
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
 
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
Solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
 
Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
 
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
 
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
 
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel, cadourile oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevazute in contractul de munca in suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile si taxabile cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Prin urmare, in situatia expusa, pentru ca veniturile sa nu fie impozabile si sa nu se calculeze contributii sociale, cadourile vor fi oferite numai angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie, adica aceste cadouri sunt pentru copiii minori ai salariatilor nu si pentru salariati. Totodata, aceste cadouri trebuie sa fie prevazute in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023 veniturile neimpozabile se declarata in formularul 112. Faptul ca exista obligatia declararii in acest formular nu le transforma in venituri impozabile.
 
Astfel, in totalul de la randul 8.4 se mentioneaza toate veniturile reglementate la pct. 76 alin. (4) si (4^1) din care, defalcate se declara veniturile mentionate expres la randurile 8.4.1 – 8.4.12.
 
La art. 76 alin. (4) lit. a) sunt reglementate cadourile cu ocazia oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Prin urmare, contravaloarea cadourilor trebuie sa se regaseasca  in totalul de la 8.4 dar nu si defalcat intrucat nu le gasim printre veniturile reglementate la randurie 8.4.1 – 8.4.12.
 
Totodata, contravaloarea cadourilor trebuie sa se regaseasca in totalul de la randul 8. Niciuna dintre cele doua variante nu este corecta.
 
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii, in mai 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

Sursa foto free: unsplash.com

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cadouri 1 iunie salariaticadouri copii 1 iunie neimpozabile

Data aparitiei: 25 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie - ce angajati au dreptul legal sa primeasca tichete cadou? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]