Noua Lege a pensiilor este constitutionala. Traian Basescu o va promulga

legea pensiilorstagiul de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca este constitutionala Legea pensiilor adoptata de deputati dupa admiterea cererii presedintelui de reexaminare.

Curtea Constitutionala a respins sesizarea PNL privind Legea pensiilor, apreciind astfel ca actul normativ este in acord cu prevederile Legii fundamentale.

Sesizarea, formulata de 55 de parlamentari PNL, a fost depusa la Curtea Constitutionala in 8 decembrie.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu declara ca grupul liberal din Camera Deputatilor a decis sa conteste la Curtea Constitutionala Legea privind sistemul unitar de pensii, iar principalul argument de neconstitutionalitate se refera la discriminarea intre femei si barbati la sistemul de cotizare.

"In acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstitutionala, dupa aceasta lege femeile vor avea o pensie mai mica decat barbatii ", preciza deputatul PNL.

Nicolaescu adauga ca precizarea facuta de ministrul Ioan Botis cu privire la corectarea diferentierii de varsta de pensionare cu stagiul de cotizare este prevazuta intr-o anexa la Legea pensiilor.

Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata in 7 decembrie, de plenul Camerei Deputatilor. Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat fata de varianta initiala adoptata este cel referitor la varsta de pensionare.

Premierul Emil Boc i-a spus, in 13 decembrie, sefului statului, la consultarile de la Cotroceni, ca spera ca Legea pensiilor sa treaca de Curtea Constitutionala pana la sfarsitul anului, presedintele mentionand ca deja CC a judecat o data legea, a declarat-o constitutionala si ca nu exista nicio problema la acest capitol.

In 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, care a respins sesizarile formulate atunci de PNL si PSD+PC.

Curtea Constitutionala a considerat ca dispozitiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei nu este contrara prevederilor Constitutiei, iar opozitia fata de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internationala.

Desi Legea pensiilor a fost declarata constitutionala, in 7 octombrie presedintele Traian Basescu anunta ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilorstagiul de cotizare

Data aparitiei: 15 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua Lege a pensiilor este constitutionala. Traian Basescu o va promulga Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]