Vom analiza mai jos cazul unui angajat care a solicitat 5 zile concediu pentru nastere copil +10 zile curs puericultura, cererea emisa fiind primita de societate dupa 5 zile in care salariatul nu a venit la munca si ulterior carora a intocmit o cerere pentru 5 zile + o adeverinta medic familie curs puericultura urmatoarele 10 zile. Vom stabili daca in ReviSal inregistrarea acestor zile se va face cu suspendare dat fiind faptul ca aceste documente au ajuns cu intarziere la departamentul de resurse umane. Totodata, vom stabili daca se poate face corectia in ReviSal in prezent sau daca se va evidentia in registru doar acel concediu paternal de o luna pe care salariatul inca nu l-a cerut.
Solutia consultantului:
Conform prevederilor art. 51 alin. (1) lit.c) din Legea 53/2003 - Codul muncii , republicata, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe perioada efectuarii concediului paternal. In aceasta situatie, salariatul trebuie sa depuna o cerere in care sa precizeze perioada de timp in care doreste sa efectueze concediul paternal si in consecinta sa fie suspendat contractul individual de munca.
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999 , concediul paternal este concediu platit, iar indemnizatia aferenta se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Potrivit prevederilor art. 4 din Legea 210/1999 si ale art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 210/1999 , aprobate prin HG 244/2000 , tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adreseaza in scris, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, conducerii unitatii in care tatal isi desfasoara activitatea, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
De asemenea, mentionam ca potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) lit h) din Hotararea Guvernului 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, registrul se completeaza si cu perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, iar art. 4 alin. (1) lit c) din acelasi act normativ stipuleaza ca elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Intrucat concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se opereaza in registrul general de evidenta a salariatilor intr-un termen de maxim 20 de zile lucratoare de la data la care a intervenit suspendarea.
Asadar, in temeiul prevederilor legale mentionate si pe baza cererii formulate de salariat, angajatorul emite o decizie de suspendare a contractului individual de munca. Chiar daca dispozitiile Codului muncii nu prevad in mod expres intocmirea deciziilor de suspendare a contractelor de munca ale salariatilor, potrivit specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarea in registrul electronic de evidenta al salariatilor a suspendarii contractelor individuale de munca are la baza decizia de suspendare emisa de angajator. In situatia expusa de dvs, operarea suspendarii in programul REVISAL trebuie sa se realizeze in termen de maxim 20 de zile lucratoare de la data la care a intervenit suspendarea, conform prevederilor legale.
In ceea ce priveste mentiunea dvs. cu privire la concediul de o luna, apreciem ca este vorba de concediul de crestere a copilului (parental), acordat in situatia in care copilul este nascut ulterior datei de 1 martie 2012, devenind astfel incidente dispozitiile art. 11 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea prevad faptul ca, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Si in acest caz, contractul individual de munca al salariatului va fi suspendat cu respectarea prevederilor Codului muncii.