Presedintia romana a Consiliului UE a supus analizei, in prima zi a Reuniunii informale a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala si Consumatori (EPSCO), teme care au vizat stimularea participarii femeilor pe piata fortei de munca, incurajarea si sprijinirea acestora in forme de munca atipice, reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati si problematica femeilor si fetelor cu dizabilitati pe piata muncii.
Discutiile din prima parte a reuniunii, la care au participat si Marianne Thyssen, comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale, Competente si Mobilitatea Fortei de Munca, si Heinz Koller, directorul regional pentru Europa si Asia Centrala al Organizatiei Internationale a Muncii, au fost conduse de ministrul roman al Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si s-au axat pe stimularea participarii femeilor pe piata fortei de munca si incurajarea si sprijinirea acestora in forme de munca atipice.
Eliminarea stereotipurilor - una dintre solutiile propuse
In deschidere, ministrul Muncii din Romania a afirmat ca pentru a imbunatati accesul femeilor pe piata fortei de munca este nevoie de o gama larga de masuri pentru eliminarea stereotipurilor privind rolurile de gen si ca este esential sa se asigure un cadru normativ prin intermediul caruia femeile sa beneficieze de o independenta economica reala.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Diurna legala in Romania si in strainatate
Diferenta ratei de ocupare a fortei de munca intre femei si barbati este o dovada a potentialului irosit. Femeile si fetele europene au un nivel mai ridicat de educatie decat barbatii, dar sunt subreprezentate, de exemplu, in functiile de conducere si in sectorul STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica).
“Desi exista deosebiri notabile intre statele membre, diferenta medie a ratei de angajare intre femei si barbati este de 11,6 % in UE in ansamblul sau si de 18,2% cand este calculata in echivalent norma intreaga”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.
Oficialul roman a subliniat ca sunt necesare actiuni care sa faciliteze echilibrul dintre viata profesionala si cea privata si masuri care sa atenueze dezavantajele structurale pe care le intampina femeile pe piata fortei de munca, in special somajul ridicat, rata scazuta de participare pe piata muncii, precum si intreruperile de cariera din cauza responsabilitatilor casnice.
Intelingenta artificiala si provocarile aduse
Ministrul Muncii, Marius Budai, a afirmat, de asemenea, ca automatizarea si digitalizarea, accelerate de cresterea rapida a inteligentei artificiale sunt o sursa importanta a cresterii economice si a crearii de locuri de munca dar determina si o crestere a nevoii de calificare a angajatilor in anumite sectoare cheie si o serie de provocari in domeniul social.
Oficialul roman a explicat ca pentru a raspunde acestor provocari sunt necesare investitii in dezvoltarea de competente, pentru a sprijini ocuparea fortei de munca, participarea deplina a femeilor si barbatilor pe piata muncii si adaptarea la schimbarile tehnologice si din economie.
Discutiile din a doua parte a reuniunii, la care au luat parte si Virginija Langbakk, directorul Institutului European pentru Egalitate de Sanse si Aurelia-Gratiela Draghici, presedintele Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), au fost conduse de ministrul roman al Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si au vizat problematica femeilor si fetelor cu dizabilitati pe piata muncii si a reducerii diferentei de remunerare intre femei si barbati.
In interventia sa din cadrul acestei sesiuni, Marius Budai a precizat ca datele Eurofound aratau ca, in 2016, rata de ocupare a femeilor cu dizabilitati era 45,9%, fiind mai mica decat cea a barbatilor din aceeasi categorie: 50,6%.
Reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati ramane o prioritate
Totodata, ministrul Muncii a afirmat ca reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati ramane o prioritate politica la nivelul UE si la nivel national, in conditiile in care cifrele indica faptul ca in UE, in medie, salariul brut orar al femeilor este cu 16% (2017) mai scazut decat cel al barbatilor, iar diferenta s‑a redus in mica masura din anul 2010, cand a fost de 17,1%.
In finalul dezbaterii, s-a concluzionat ca pentru a imbunatati accesul femeilor la piata fortei de munca este necesara colaborarea guvernelor, a companiilor si a partenerilor sociali pentru a asigura locuri de munca sigure, conditii de munca decente si medii de lucru flexibile pentru femei si barbati.
...mai multe detalii pe Ministerul Muncii >>>