Incadrare in munca scazuta a femeilor! UE sustine reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati

diferente salariale femei si barbatiincadrare in munca femeicalificare angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca la nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27,5% dintre femeile in varsta de peste 16 ani declara o limitare a activitatii in campul muncii, comparativ cu 23,0% dintre barbatii din aceeasi grupa de varsta. Legislatia UE ofera protectie impotriva discriminarii pe baza de sex in ceea ce priveste incadrarea in munca si interzice discriminarea pe criteriul dizabilitatii.

Presedintia romana a Consiliului UE a supus analizei, in prima zi a Reuniunii informale a Consiliului Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala si Consumatori (EPSCO), teme care au vizat stimularea participarii femeilor pe piata fortei de munca, incurajarea si sprijinirea acestora in forme de munca atipice, reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati si problematica femeilor si fetelor cu dizabilitati pe piata muncii.

Discutiile din prima parte a reuniunii, la care au participat si Marianne Thyssen, comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale, Competente si Mobilitatea Fortei de Munca, si Heinz Koller, directorul regional pentru Europa si Asia Centrala al Organizatiei Internationale a Muncii, au fost conduse de ministrul roman al Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si s-au axat pe stimularea participarii femeilor pe piata fortei de munca si incurajarea si sprijinirea acestora in forme de munca atipice.


Eliminarea stereotipurilor - una dintre solutiile propuse

In deschidere, ministrul Muncii din Romania a afirmat ca pentru a imbunatati accesul femeilor pe piata fortei de munca este nevoie de o gama larga de masuri pentru eliminarea stereotipurilor privind rolurile de gen si ca este esential sa se asigure un cadru normativ prin intermediul caruia femeile sa beneficieze de o independenta economica reala.

Diferenta ratei de ocupare a fortei de munca intre femei si barbati este o dovada a potentialului irosit. Femeile si fetele europene au un nivel mai ridicat de educatie decat barbatii, dar sunt subreprezentate, de exemplu, in functiile de conducere si in sectorul STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica).

“Desi exista deosebiri notabile intre statele membre, diferenta medie a ratei de angajare intre femei si barbati este de 11,6 % in UE in ansamblul sau si de 18,2% cand este calculata in echivalent norma intreaga”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

Oficialul roman a subliniat ca sunt necesare actiuni care sa faciliteze echilibrul dintre viata profesionala si cea privata si masuri care sa atenueze dezavantajele structurale pe care le intampina femeile pe piata fortei de munca, in special somajul ridicat, rata scazuta de participare pe piata muncii, precum si intreruperile de cariera din cauza responsabilitatilor casnice.


Intelingenta artificiala si provocarile aduse

Ministrul Muncii, Marius Budai, a afirmat, de asemenea, ca automatizarea si digitalizarea, accelerate de cresterea rapida a inteligentei artificiale sunt o sursa importanta a cresterii economice si a crearii de locuri de munca dar determina si o crestere a nevoii de calificare a angajatilor in anumite sectoare cheie si o serie de provocari in domeniul social.

Oficialul roman a explicat ca pentru a raspunde acestor provocari sunt necesare investitii in dezvoltarea de competente, pentru a sprijini ocuparea fortei de munca, participarea deplina a femeilor si barbatilor pe piata muncii si adaptarea la schimbarile tehnologice si din economie.

Discutiile din a doua parte a reuniunii, la care au luat parte si Virginija Langbakk, directorul Institutului European pentru Egalitate de Sanse si Aurelia-Gratiela Draghici, presedintele Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), au fost conduse de ministrul roman al Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si au vizat problematica femeilor si fetelor cu dizabilitati pe piata muncii si a reducerii diferentei de remunerare intre femei si barbati.

In interventia sa din cadrul acestei sesiuni, Marius Budai a precizat ca datele Eurofound aratau ca, in 2016, rata de ocupare a femeilor cu dizabilitati era 45,9%, fiind mai mica decat cea a barbatilor din aceeasi categorie: 50,6%.


Reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati ramane o prioritate


Totodata, ministrul Muncii a afirmat ca reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati ramane o prioritate politica la nivelul UE si la nivel national, in conditiile in care cifrele indica faptul ca in UE, in medie, salariul brut orar al femeilor este cu 16% (2017) mai scazut decat cel al barbatilor, iar diferenta s‑a redus in mica masura din anul 2010, cand a fost de 17,1%.

In finalul dezbaterii, s-a concluzionat ca pentru a imbunatati accesul femeilor la piata fortei de munca este necesara colaborarea guvernelor, a companiilor si a partenerilor sociali pentru a asigura locuri de munca sigure, conditii de munca decente si medii de lucru flexibile pentru femei si barbati.


...mai multe detalii pe Ministerul Muncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
diferente salariale femei si barbatiincadrare in munca femeicalificare angajati

Data aparitiei: 11 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incadrare in munca scazuta a femeilor! UE sustine reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]