Planul de masuri preliminare pentru POSDRU a fost aprobat de Guvern

POSDRUMinisterul Munciirambursareresurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ministrul Muncii, Familiei si Protecției Sociale, Mariana Campeanu si Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban au prezentat in sedința de guvern de marti 23.05.2012 o informare asupra situatiei derularii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Guvernul a aprobat Planul de masuri preliminare propus pentru remedierea deficiențelor constatate in acest program.

In prezent, stadiul derularii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) prin Fondul Social European (FSE) este urmatorul:
- 2.468 de contracte de finantare aprobate, din care:
- 1.035 de contracte de finantare cu valori de pana la 5 milioane euro;
- 184 de contracte de finantare aferente schemelor de ajutor de stat;
- 1.210 de contracte de finantare cu valori de pana la 500.000 euro;
- 39 de contracte de asistenta tehnica finantate in cadrul axei 7.

Rambursarile efectuate de Autoritatea de Management catre beneficiari sunt in valoare de cca 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 29,77% din alocarea UE pentru POS DRU, in perioada 2007-2013. Sumele rambursate de catre Comisia Europeana sunt de cca 220 milioane euro, reprezentand un grad de absorbtie de 6,34%, din alocarea UE pentru POS DRU, in perioada 2007 - 2013.

Prin scrisoarea nr. 194395/20 februarie 2012, Comisia Europeana a informat asupra deciziei de a intrerupe platile (art. 91 din Regulamentul CE nr. 1083/2006) pana cand autoritatile romane vor lua masurile necesare pentru remedierea disfunctionalitatilor sistemului de management si control. Decizia a fost luata ca urmare a Raportului Anual 2011 emis de Autoritatea de Audit din Romania care a acordat o opinie calificata (categoria 3) in ceea ce priveste functionarea Autoritatii de Management POS DRU, ca urmare a evaluarii cerintelor cheie 2 - Proceduri adecvate pentru selectarea operatiunilor si 4 - Verificari adecvate de sistem. Astfel, Comisia Europeana a considerat ca deficientele constatate afecteza intregul sistem de management si control si, ca atare, a concluzionat ca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea prevederilor art. 91 litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1083/2006.

Disfunctionalitatile grave mentionate sunt legate de procedurile de selectare a operatiunilor si de monitorizarea verificarilor de prim nivel ale Autoritatii de Management. Autoritatea de Management pentru POS DRU a inceput remedierea si implementarea masurilor dispuse de Autoritatea de Audit prin rapoartele de audit de sistem aferente anilor 2009, 2010, 2011. In urma reevaluarii, Autoritatea de Audit a acordat o opinie favorabila Autoritatii de Management pentru POS DRU in Raportul transmis Comisiei Europene in data de 5 martie 2012.

Prin scrisoarea nr. 396394/30.03.2012, Comisia Europeana a informat autoritatile romane ca va relua efectuarea platilor intermediare si ca va organiza misiuni de audit (audit de sistem si operatiuni), in perioada aprilie – mai 2012, in vederea obtinerii unei confirmari si a unei asigurari suplimentare asupra functionalitatii sistemului de management si control al POSDRU, inclusiv in ceea ce priveste eficienta si eficacitatea verificarilor de management.

Principalele probleme semnalate la inchiderea misiunii de audit, de catre reprezentantii Comisiei Europene, au vizat urmatoarele aspecte:
 a. Deficiente majore in procedura de evaluare a proiectelor. In urma verificarilor procedurilor de evaluare a proiectelor din anii 2008, 2009, 2010, au fost identificate deficiente in modul de evaluare a aplicatiilor depuse (de exemplu in ceea ce priveste modul de justificare a bugetelor proiectelor privind cheltuielile salariale). Nerespectarea principiului cost–eficienta in evaluarea si selectarea proiectelor poate genera corectii financiare.
b. Deficiente serioase in verificarile de management efectuate in scopul rambursarii cheltuielilor catre beneficiari. Au fost identificate deficiente in procedura de esantionare a cheltuielilor ce se utilizeaza la verificarea fiecarei cereri de rambursare POSDRU.
 c. Totodata, verificarea achizitiilor publice se efectueaza doar pe baza de esantion si lipseste o verificare incrucisata a cheltuielilor declarate pe proiecte diferite, de catre acelasi beneficiar.
d. Nivelul ridicat de salarizare coroborat numarul de experti nejustificat de mare pentru unele proiecte, activitatea expertilor in unele cazuri nejustificata documentar au fost alte deficiente identificate.

Pana la comunicarea concluziilor verificarilor efectuate de catre Comisia Europeana (in perioada aprilie - mai 2012),  Autoritatea de Management pentru POS DRU a elaborat un Plan de masuri preliminare, care a fost aprobat in sedinta de astazi a executivului. Acesta va fi revizuit pentru a include si elementele suplimentare care vor rezulta din rapoartele de audit ale Comisiei Europene.

Masurile ce vor fi luate in regim de urgența sunt:
- Verificarea tuturor proiectelor aflate in implementare prin personalul existent si prin externalizare,
- Revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ si la fata locului),
- Revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ si la fata locului),
- Revizuirea procedurii de evaluare in functie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale) si in functie de recomandarile auditorilor,
- Securizarea si imbunatatirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU si modificarea procedurilor de lucru precum si semnarea protocoalelor operationale,
- Masuri privind conflictul de interese,
- Managementul neregulilor.

Sursa: Ministerul Muncii
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
POSDRUMinisterul Munciirambursareresurse umane

Data aparitiei: 24 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Planul de masuri preliminare pentru POSDRU a fost aprobat de Guvern Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]