Angajatul lucreaza la domiciliu. Cum se considera cheltuielile cu deplasarea pana la locul de munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Mai 2015
21 Mai 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cheltuielile cu deplasarea pana la locul de muncacontract individual de muncacheltuielile de transport la si de la locul de munca sunt deductibile la calculul profitului impozabil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe adresa redactiei PortalCodulMuncii a sosit recent o speta deosebit de interesanta, referitoare la situatia unui angajator care a incheiat cu un salariat un contract individual de munca cu munca la domiciliu, prin care angajatorul se obliga sa-i suporte cheltuielile cu deplasarea pana la locul de munca.

Atentie la faptul ca in contract se stipuleaza ca salariatul trebuie sa se deplaseze la angajator de doua ori luna - salariatul locuind la 110 km de unitate.

Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili:

a) daca aceste cheltuieli pot fi asimilate cheltuielilor de deplasare si documentele justificative
b) daca aceste cheltuieli sunt deductibile.

Raspunsul specialistilor este lamuritor. Plecam de la prevederile art. 109 din Codul muncii, conform carora contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa si contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.


Tinem cont de faptul ca in situatia in care in CIM s-a prevazut deplasarea salariatului la angajator apreciez ca, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatului nu sunt avantaje salariale.

Cat despre deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, art. 21 alin. (1) din Codul fiscal prevede faptul ca, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

In aplicarea acestui articol, Normele metodologice stabilesc la pct. 23 lit. f) ca,  cheltuielile efectuate pentru transportul salariatilor la si de la locul de munca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.


In concluzie, cheltuielile de transport la si de la locul de munca sunt deductibile la calculul profitului impozabil.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]