"Pentru abonamente inchiriere carti, Bookster, in valoare de 30 ron lunar pentru firecare salariat si care potrivit Codului fiscal aceasta suma se impoziteaza, trebuie sa se faca act aditional la contract, fiind vorba de un beneficiu? Sau este suficient sa-l trecem in Regulamentul intern? Totodata, mentionez ca salariatii primesc o prima pentru diferenta de impozit ca sa nu le afectam salariul."
Raspunsul specialistilor:
Din punct de vedere fiscal, cata vreme se platesc toate taxele salariale nu aveti nicio problema cu organele fiscale, fie ca avantajul este prevazut in contractual colectiv de munca sau regulamentul intern, fie ca nu.
Conform art. 17 alin. (3) si din Codul muncii astfel cum a fost modificat:
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata;
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia informatiilor prevazute la lit. m), o) si p).
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, din prevedere legala citata ar rezulta ca toate elementele ale veniturilor salariale deci inclusiv avantajele ar fi obligatoriu sa fie cuprinse in contractul individual de munca.
Pentru o concluzie certa este necesar insa sa apara ordinul referitor la modificarea modelului cadru al contractului individual de munca asa cum se prevede in art. IV din Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:
Art. IV
(1) In termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se stabileste prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, la initiativa Inspectiei Muncii, modelul-cadru al contractului individual de munca prevazut la art. 17 alin. (8) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
(2) La data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la alin. (1), Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 4 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<