Vom analiza mai jos cazul in care un tata salariat doreste sa intre in concediu de crestere copil pana la varsta de un an de zile, incepand cu 1 iunie a.c. Vom vedea astfel in ce masura societatea este obligata sa ii aprobe aceasta cerere si care va fi cadrul legal, cu mentiunea ca mama copilului isi reia activitatea de la 1 iunie.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 8 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata, daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de OUG 111/2010.
Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului precum si concediul fara plata. Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul (art. 25 alin. (1) din OUG 111/2010).
Alin. (2) al art. 25 reglementeaza interdictia angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, angajatorul nu numai ca are obligatia aprobarii cererii concediului pentru cresterea copilului conform optiunii salariatului pana la un an respectiv 2 ani oricaruia dintre parintii firesti ai copilului ci mai are si interdictia incetarii raporturilor de munca cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
Nerespectarea acestei dispozitii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei (art. 26 alin. (1) din OUG 111/2010).