Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.
Concediu crestere copil 2019
- se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
- este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
- se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
- poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Mai multe despre conditiile de acordare concediu crestere copil in 2019 AICI >>>
"Avem o salariata care lucreaza in Parlament in Bruxelles de anul trecut din martie, inainte a lucrat fara intrerupere in Cluj, cu data de 30.06.2019 se inceteaza contractul acolo, noi am planificat o colaborare cu ea, sa fie angajata cu data de 01.07.2019 ca traducator. Vrea sa vina in continuare dar este insarcinata, la noi ar putea lucra pana in luna septembrie - octombrie si ar fi bine. Intrebarea mea este daca noi angajam si intra in CIC sub 2 ani poate primi prenatal si postnatal? Eu am dreptul sa depun concediu medical? Sau trebuie sa lucreze 6 luni cel putin? Si va primi si indemnizatie crestere copil timp de doi ani? Am citit Ordinul 1474/2011 si acolo scrie ca poate beneficia, dar nu sunt sigura."
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Concedierea perfect legala
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) -d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Pentru a beneficia de concediu medical in luna septembrie 2019 salariata trebuie sa detina un stagiu de cotizare de 6 luni in perioada septembrie 2018 – august 2019.
Se va lua in calcul si stagiul de cotizare realizat in alt stat membru UE pe baza documentului E104. Salariata are obligatia sa solicite acest document autoritatilor din statul membru in care a prestat activitate si sa il prezinte angajatorului roman.
ATENTIE!
Conform art. 2 alin. (6) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, in vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
Astfel, perioadele in care o persoana a realizat activitati profesionale in alte state membre UE se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copiilor.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>