Un sondaj de amploare, realizat pe un esantion de peste 15.000 de respondenti, a dus la crearea topului celor mai doriti angajatori din Romania. Companiile care se bucura de succes in randul celor care isi doresc un loc de munca la una dintre aceste nume mari acopera domenii diverse de activitate.
Astfel, Google, Porsche, Amazon, Regina Maria, Enel si Mercedes Benz sunt pe primele locuri in preferinte si se inscriu cu succes in topul celor mai doriti angajatori din Romania. In acelasi top se afla si alte nume precum Banca Transilvania, Medicover, Procter & Gamble, Samsung, Oracle, BMW Group, Synevo sau Zentiva.
Esantionul de respondenti a inclus atat profesionisti, cat si studenti care si-ar dori un loc de munca la una dintre companiile amintite. Astfel, ceea ce i-a determinat sa faca alegerile de mai sus, cel putin in cadrul unui sondaj, reprezinta criteriile pe care si le doresc de la locul de munca ideal, transmite Agerpres. Criteriile tin de echilibrul intre viata personala si cea profesionala, stabilitatea locului de munca, oportunitatile de dezvoltare profesionala si promovare etc.
"Daca acestea sunt importante mai degraba in retentia la job, cand vine vorba de angajare, candidatii aplica la acele companii care ofera pachete salariale competitive, care isi trimit angajatii la traininguri si le sprijina dezvoltarea profesionala, care sunt cunoscute pentru stabilitate si pentru ca isi respecta angajatii. Foarte important este sa ofere si sansa unor promovari rapide. Angajatorii ar trebui sa fie extrem de atenti la aceste semnale pe care le trimit angajatii in piata, mai ales in contextul unei fluctuatii uriase de personal si in special in conditiile in care doar 12% dintre angajati sunt multumiti de actualul lor loc de munca si doar 15% ar recomanda angajatorul pentru care lucreaza prietenilor si cunostintelor", a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, citat de Agerpres.
Pentru studenti, factorii care conteaza cel mai mult in alegerea unui loc de munca sunt oportunitatile de dezvoltare profesionala, salariul, sansa de a face mai mult decat scrie in fisa postului si un scop mai inalt decat salariul in sine. Flexibilitatea programului de lucru este inca o trasatura cautata de acestia.
"Foarte interesante sunt optiunile studentilor si cand vine vorba despre tipul de companie pentru care ar vrea sa lucreze. Un sfert dintre respondenti prefera companiile care au intre 50 si 199 de angajati, iar 22% ar vrea sa lucreze in companii chiar mai mici de atat, de maximum 50 de angajati. Doar 12% ar lucra intr-o companie cu 200-499 de angajati si 10% in companii care au intre 500 si 999 de angajati", a precizat Bogdan Badea, citat de aceeasi sursa.
La polul opus, salariul pare sa se afle pe primul loc pentru profesionistii cu experienta, care tin sa aiba totusi si ocazia de a participa la traininguri si cursuri de dezvoltare personala si profesionala. De asemenea, isi doresc stabilitate la locul de munca si oportunitatea de a promova.
Conform sursei amintite, studiul a fost realizat in perioada august - noiembrie 2019, pe un esantion de 15.000 de studenti si profesionisti din Romania, aceasta fiind cea mai extinsa cercetare de piata facuta vreodata in Romania, pentru industria HR.
"Most Attractive Employers in Romania", realizat de Universum Global si eJobs a fost adresat atat studentilor, cat si profesionistilor cu experienta pe piata muncii din urmatoarele domenii de activitate: Business si Economie, IT, Inginerie, stiinte Umaniste, Sanatate si servicii medicale, stiinte Naturale si Drept.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<