Patronii care angajeaza tineri ar putea beneficia de bani din fondul de somaj, printr-un nou proiect propus de PDL.
De asemenea, persoanele care se angajeaza la 20 de kilometri distanta de locul de resedinta ar putea primi bani pentru transport si cazare. Acestea sunt doar cateva dintre propunerile cuprinse in strategia pentru piata muncii a Partidului Democrat Liberal ce va fi lansata vineri la Alba Iulia.
"Strategia pentru piata muncii se axeaza pe o realitate crunta si anume doar 3,5 milioane de romani lucreaza efectiv in mediul privat. Masurile pe care noi le propunem sunt orientate catre cresterea gradului de ocupare si a numarului de salariati, de oameni care sunt in campul muncii. Este vorba in primul rand de masuri pentru tineri, este vorba despre modificarea legii 76/2002, legea somajului, patronii care vor angaja tineri sa primeasca bani din fondul de somaj pe perioada determinata pentru a-i tine pe tineri in campul muncii.
A doua masura este o propunere legislativa pentru sistem de vouchere pe formare profesionala, in mod special pentru tineri, astfel incat ei sa mearga intr-un mediu concurential, sa-si aleaga formarea profesionala de care au nevoie si un alt proiect concret este cel legat de cursuri de formare profesionala pentru tineri", a declarat vicepresedintele PDL Sulfina Barbu dupa sedinta Colegiului Director National al partidului.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ea a adaugat ca platforma pentru piata muncii va fi lansata vineri la Alba Iulia, iar prin acest document specialistii din PDL vor chema angajatorii din fiecare judet pentru a afla care este cererea de forta de munca.
"O alta masura pe care noi o propunem este legata de sustinerea mobilitatii fortei de munca, adica sustinere financiara pentru cei care se vor angaja la o distanta mai mare de 20 de km de locul de resedinta.
Banii sa fie pentru transport si pentru cazare, acolo unde angajatorii nu au facilitati de cazare. O alta masura cuprinsa in strategia noastra este formalizarea muncii nedeclarate prin introducerea tichetelor de servicii. Tichetele ar urma sa fie primite de catre angajatori, angajatorul plateste o parte din acest serviciu, iar statul ar urma sa sustina partea de contributii sociale pentru angajat.
Ma refer la servicii ca ingrijirea persoanelor care sunt imobilizate, ingrijirea copiilor, serviciile de gradinarit si alte servicii conexe care se desfasoara in gospodarii", a mentionat Sulfina Barbu.
Vicepresedintele PDL a cerut Guvernului sa deblocheze fondurile din programul de dezvoltare a resurselor umane.
Sursa: Agerpres