Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Refuzul patronatului de a include o asemenea clauza in contractul colectiv va putea conduce la refuzul organizatiei sindicale de semnare a acestuia, iar ulterior, la refuzul de inregistrare a contractului colectiv de munca, la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Nu aveti posibilitatea de a constrange patronatul includerea clauzei prin apel la instanta de judecata, dar aveti dreptul de a comunica posibilitatea declansarii unui conflict de interese pe acest temei. Deci problema dumneavoastra nu se naste in raport cu nemembrii de sindicat, care refuza plata acestei remuneratii, ci exclusiv cu patronatul, care este parte in contractul colectiv de munca. Din momentul in care acesta va include clauza respectiva, el isi va asuma si obligatia de a opera retinerea din salariu, in mod corespunzator.
Fireste, in clauza contractuala, remuneratia nu va fi denumita „cotizatie", deoarece numai membrii de sindicat au obligatia de a plati cotizatii. In ceea ce priveste legalitatea unei asemenea prevederi in contractul colectiv incheiat la nivel de unitate, temeiul constand in textele citate din contractul colectiv de munca incheiat la nivel national acopera cu prisosinta acest criteriu, contractul colectiv avand putere de lege.
In concluzie, nu puteti constrange pe cale judecatoreasca patronatul sa includa o clauza sau alta in contractul colectiv de munca, dar puteti comunica intentia de declansare a unui conflict de interese, acesta urmand a se solutiona prin interventia Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si al Familiei, la conciliere.