Contributia de 0.3% pentru desfasurarea negocierilor colective

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
     Multi salariati, altii decat membrii de sindicat se folosesc de drepturi pe care reprezentantii sindicatelor le negociaza la nivel de unitate. Cum sa procedam pentru recuperarea celor 0,3% conform CCMUNN 2005/2006 / art. 3-4 si art. 97 daca patronii refuza repetat retinerea cotizatiei si nici in contract nu doreste a fi trecuta spunand ca "este ilegal".
Raspuns:
     Potrivit art. 3 alin. 4 din Contractul colectiv de munca incheiat la nivel national, „in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, bazate pe negocieri colective de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, plata unei contributii lunare de catre salariati, altii decât membrii de sindicat, pentru desfasurarea negocierilor colective, dar care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale".

      Refuzul patronatului de a include o asemenea clauza in contractul colectiv va putea conduce la refuzul organizatiei sindicale de semnare a acestuia, iar ulterior, la refuzul de inregistrare a contractului colectiv de munca, la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Nu aveti posibilitatea de a constrange patronatul includerea clauzei prin apel la instanta de judecata, dar aveti dreptul de a comunica posibilitatea declansarii unui conflict de interese pe acest temei. Deci problema dumneavoastra nu se naste in raport cu nemembrii de sindicat, care refuza plata acestei remuneratii, ci exclusiv cu patronatul, care este parte in contractul colectiv de munca. Din momentul in care acesta va include clauza respectiva, el isi va asuma si obligatia de a opera retinerea din salariu, in mod corespunzator.

       Fireste, in clauza contractuala, remuneratia nu va fi denumita „cotizatie", deoarece numai membrii de sindicat au obligatia de a plati cotizatii. In ceea ce priveste legalitatea unei asemenea prevederi in contractul colectiv incheiat la nivel de unitate, temeiul constand in textele citate din contractul colectiv de munca incheiat la nivel national acopera cu prisosinta acest criteriu, contractul colectiv avand putere de lege.

       In concluzie, nu puteti constrange pe cale judecatoreasca patronatul sa includa o clauza sau alta in contractul colectiv de munca, dar puteti comunica intentia de declansare a unui conflict de interese, acesta urmand a se solutiona prin interventia Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si al Familiei, la conciliere.


de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 17 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contributia de 0.3% pentru desfasurarea negocierilor colective Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]