Confederatia patronala UGIR si UNELM au inaintat Primului-Ministru, Ministrului Muncii si Presedintelui ANOFM o solicitare in vederea solutionarii de urgenta a situatiei angajatilor eliminati din sistemul de asigurari de sanatate, dar si a situatiei stabilirii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii pe perioada "somajului tehnic".
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR considera esentiala si benefica clarificarea modului de calcul al termenului de 15 zile prevazut de OUG 92/2020.
Calcul numar de zile minim necesar decontarii sumei de 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut. Zile lucratoare sau zile calendaristice?
Avand in vededere necesitatea adoptarii unor masuri active de sprijin pentru angajatorii a caror activitate a fost redusa sau intrerupta total sau partial ca urmare a efectelor raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, Guvernul Romaniei a emis OUG 92/2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Potrivit prevederilor art. I din acest text legislativ, incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au avut contractul individual de munca suspendat (aflandu-se in "
somaj tehnic") conform prevederilor art. XI din OUG 30/2020 si a art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, "beneficiaza pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut", cu obligatia din partea angajatorilor de a mentine raporturile de munca cu acesti salariati pana la data de 31 decembrie 2020.
Potrivit prevederilor art. I alin. 3) din OUG 92/2020 de aceasta masura de sprijin beneficiaza numai persoanele care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta, indiferent daca au beneficiat sau nu de indemnizatia prevazuta de OUG 30/2020.
Observam ca textul de lege si normele de aplicare a acestuia nu indica in mod expres ca cele 15 zile de suspendare ale raporturilor de munca sunt reprezentate de zile calendaristice.
Ordinele nr. 457/3 iunie 2020 si nr. 491/25 iunie 2020 emise de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca privind aprobarea modelelor documentelor utilizate pentru decontarea acestui sprijin precizeaza ca numarul de zile de suspendare ale contractului individual de munca in perioada starii de urgenta/alerta se realizeaza conform inregistrarilor din Registrul general de evidenta a salariatilor (Anexa 3).
Conform prevederilor HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in acest program se completeaza zile calendaristice: cauzele de suspendare data de inceput, data de sfarsit si data incetarii suspendarii contractului de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale. Prin urmare inregistrarea in acest program (REVISAL) se realizeaza pe zile calendaristice.
In acest context au aparut in spatiul public informatii conform carora AJOFM din diferite judete si chiar din Bucuresti transmit angajatorilor ca modul de calcul al celor 15 zile minime impuse de lege ar fi zile lucratoare deoarece:
a) au fost platite din fondul de somaj, iar calculul indemnizatiei a fost facut pe zile lucratoare;
b) listele actuale (de decontare a sumei de 41,5%) vor fi verificate de AJOFM cu ajutorul unui program ce a fost utilizat la plata indemnizatiilor.
Prin urmare, angajatorii care solicita acest sprijin sunt dezorientati si nu stiu cum sa-si bugeteze veniturile si cheltuielile pentru perioada urmatoare. Mai mult, furnizorii de programe informatice de calcul salarial sunt pusi in situatia de a nu putea construi un sistem corect de calcul pe care sa il furnizeze in timp util astfel incat sa nu existe intarzieri la plata a salariilor.
Fata de cele de mai sus, va rog sa emiteti un comunicat prin care sa informati opinia publica, in special angajatorii, ca termenul de 15 zile prevazut de OUG 92/2020 se refera la zile calendaristice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<