Analizam mai jos cazul unui agent de asigurare PF de la 1 ianuarie 2013 cu contract de agent cu CNP pentru a stavili unde se va plati contributia de 0,85% pentru plata unui concediu medical. Mentionam ca retinerile pentru pensie, sanatate si impozit se fac la sursa. CNAS considera ca se presteaza activitate dependenta, iar din partea ASIROM s-a considerat ca agentii de asigurare PF sunt o categorie diferentiata de celelalte si presteaza o activitate independenta.
Solutia consultantului:
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca, de aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a) asociati, comanditari sau actionari;
b) Abrogata prin punctul 2. din OUG 117/2010 incepand cu 30.12.2010.
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente.
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
Asadar, la alin. (1) sunt prevazute persoanele care sunt asigurate obligatoriu iar la alin. (2) persoanele care se pot asigura facultativ. Din speta prezentata rezulta ca nu va incadrati in niciuna dintre aceste situatii. Astfel, nu aveti calitatea de salariat dar nici nu sunteti autorizata sa desfasurati activitati independente.
Conform art. 2072 alin. (1) din Codul civil , prin contractul de agentie, comitentul il imputerniceste in mod statornic pe agent fie sa negocieze, fie atat sa negocieze, cat si sa incheie contracte, in numele si pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, in una sau in mai multe regiuni determinate.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca agentul este un intermediar independent care actioneaza cu titlu profesional. El nu poate fi in acelasi timp prepusul comitentului.
Din faptul ca textul de lege prevede ca agentul actioneaza cu titlu profesional rezulta ca acesta trebuie sa se autorizeze intrucat o activitate prestata cu titlu profesional necesita autorizare.
Mai mult, textul de lege prevede ca agentul nu poate fi in acelasi timp prepusul comitentului.
Conform dictionarul explicativ al limbii romane prin prepus se intelege persoana care efectueaza acte juridice sau indeplinește o funcție dupa directivele și sub controlul altei persoane.
Rezulta ca este interzis ca agentul, persoana fizica autorizata sa aiba concomitent raporturi de munca cu comitentul.
Prin urmare, dumneavoastra trebuie sa stabilit daca activitatea pe care o prestati este dependenta sau independenta.
Activitatea dependenta este definita la art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare iar criteriile care o caracterizeaza sunt:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente sunt stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal :
- libera alegere a desfasurarii activitatii;
- libera alegere a programului de lucru;
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
Astfel, trebuie sa analizati activitatea ce urmeaza sa fie prestata prin prisma acestor criterii. Daca cel putin unul dintre criteriile stabilit la art. 7 alin. (2) pct. 2.1 este indeplinit, activitatea este dependenta si poate fi prestata numai in baza unui contract individual de munca.
Din contra, criteriile stabilite la pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal caracterizeaza activitatea independenta. Daca activitatea este independenta trebuie sa va autorizati pentru desfasurarea ei.
Ulterior, daca va autorizati, trebuie sa va asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii pentru a beneficia de concedii si indemnizatie de asigurari sociale de sanatate. Daca incheiati contract individual de munca, angajatorul datoreaza, plateste si declara contributia de 0,85%.