Cea mai mare pensie din Romania este de aproape 74.000 lei! Proiect: eliminarea pensiilor speciale

pensii specialeeliminarea pensiilor specialepensie speciala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Marti a fost votata amanarea unor decizii privind initiativele venite din partea PNL si USR privind eliminarea pensiilor speciale. In acest moment, se asteapta si un raport de impact din partea Ministerului Muncii si este necesara si o analiza referitoare la categoriile care beneficiaza de pensii speciale. 
 
In cadrul dezbaterilor de la Comisia de munca din Camera Deputatilor au fost prezenti si reprezentanti ai categoriilor care ar urma sa ramana fara pensii speciale sau, dupa caz, sa primeasca pensii speciale plafonate.
 
Dan Valceanu (PNL) a precizat ca exista doua tipuri de pensii, amintind astfel ca exista, pe de o parte, acele "pensii in urma unei contributii", dar si pensiile pentru care "nu au platit contributii, cum sunt militarii". 
 
"Eu vreau sa facem clar distinctia: nu poti pentru un om cu studii superioare care a lucrat in conditii grele sa ii dam pe principiul contributivitatii si altui om, care nu a platit contributii, sa-i dam mai mult", a precizat acesta, potrivit G4media
 
Initiativa USR propune eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomatilor si aviatorilor si mentinerea celor ale magistratilor si militarilor. Se doreste plafonarea pensiilor speciale pentru judecatori, procurori si a celor din armata la cel mult salariul de baza brut din ultima luna de activitate, conform sursei de mai sus. 
 
Proiectul PNL cere, in schimb, eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor. 
 
Catalin Traistaru (Sindicatul national al grefierilor), prezent la dezbatere, a precizat: "Justitia nu se poate infaptui fara grefieri. Personalul auxiliar din instante si parchete are aceleasi incompatibilitati ca magistratii, nu putem avea alte activitati in afara de cele didactice. Lucram nu 8, ci 12 ore pe zi. Aceste proiecte de abrogare incalca principiul predictibilitatii: nu putem sa ne jucam cu viata omului, acum ii dam, apoi ii taiem. De maine taiati-ne incompatibilitatile si mergem pe principiul contributivitatii. Din categoria noastra sunt aproape 3.000 de beneficiari de pensie, nu cred ca suntem o povara chiar atat de mare. Solicitam respingerea celor doua proiecte."
 
De asemenea, conform aceleiasi surse, un reprezentant al functionarilor parlamentari a declarat: "Eu am avut o oferta de la BNR, dar am optat sa raman la Parlament pentru ca aveam acest beneficiu al pensiei speciale. Aceste pensii de serviciu sunt promisiuni care trebuie onorate si chiar daca se gasesc alte solutii, pensiile aflate in plata trebuie sa ramana. Noi numim aceste pensii drept speciale in mod peiorativ. Activitatea noastra influenteaza modul in care se scriu legile pentru toata tara, nu mai vorbin de incompatibilitati.
 
Opinia unui reprezentant al Clubului fostilor deputati: "Senatorii si deputati au aceleasi interdictii ca magistratii, de aceea a fost acordata indemnizatia pentru limita de varsta. Eliminarea acestora ar arunca in derizoriu activitatea legislativa a parlamentarilor. Indemnizatii pentru fostii parlamentari exista in toate tarile, inclusiv la Parlamentul European, numai ca sunt mult mai mari. Termenul de pensii speciale conduce la discriminari. Solicitam respectuos respingerea acestor proiecte de eliminare."
 
Panait Ion, comandant de aeronava TAROM, a explicat: "Suntem aproape 200 de piloti de linie, taierile din 2010 au fost umilitoare. Eu ma duc cu trei camasi la mine, plec in mai multe curse, dorm doua ore pe noapte si cand ma intorc ma trezesc ca imi taie venitul. Suntem total impotriva abrogarii pensiilor de serviciu (Coarna: domnul comandant, luati initiatorii acestor legi in avion si dvs plecati cu parasuta, sa vada cum e)."
 
In acest moment, cea mai mare pensie din Romania este de 73.890 de lei (aproximativ 15.500 de euro luna)  si este incasata de un fost magistrat, aminteste Psnews.ro.
 
Lunar se platesc 105 milioane de lei reprezentand pensii de serviciu, iar in prezent beneficiaza de pensii speciale de serviciu, conform aceleiasi surse, consilierii de conturi si auditorii externi ai Curtii de Conturi, judecatorii si procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instantelor de judecata si al parchetelor, functionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil si membrii corpului diplomatic. De asemenea, sunt platite in paralel si indemnizatiile pentru limita de varsta ale parlamentarilor si ale primarilor.
 
Aceeasi sursa aminteste ca in trimestrul II din 2019, pensia medie lunara in Romania a fost de 1.235 de lei astfel ca, potrivit calculelor, cea mai mare pensie speciala este de aproape 60 de ori mai mare decat pensia medie.
 
In prezent, propunerile venite din partea USR si PNL au fost respinse de Senat. 
 
In ce priveste eliminarea pensiilor speciale, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca nu sustine eliminarea pensiei speciale in cazul magistratilor sau al militarilor.
 
"Personal, sunt de parere ca statul roman nu isi permite si nu trebuie sa isi permita sa se cumuleze la stat si pensia, si salariul. Pe de alta parte, foarte multi specialisti si-ar dori sa ramana in activitate un pic mai mult timp. si acest lucru se poate. Dar atunci trebuie gasite metodele cele mai bune pentru a intrerupe, de exemplu, pensia, de a continua pe un salariu care este aferent functiei si, dupa un timp, se poate reveni la pensie", a spus presedintele intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, citat de aceeasi sursa. 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii specialeeliminarea pensiilor specialepensie speciala

Data aparitiei: 11 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cea mai mare pensie din Romania este de aproape 74.000 lei! Proiect: eliminarea pensiilor speciale Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]