Reglementarea legala a diurnei. Plafonul maxim

Diurnalimita maximacuantum indemnizatie detasarecheltuiala deductibiladeterminarea profitului impozabil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili, prin randurile urmatoare, in ce masura un angajator poate acorda diurna diferita ca valoare pe categorii separate de salariati in aceeasi societate. Vom vedea, totodata, in baza carui temei legal se stabileste punctul maxim al diurnei in domeniul privat.

Solutia consultantului:

Conform art. 29615 lit. g) din Codul fiscal, sumele primite de angajati pentru acoperirea  cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, precum si partea care depaseste aceasta limita in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii.

Totodata, potrivit art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, in situatia in care angajatorul este o persoana juridica platitoare de impozit pe profit, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in intelesul serviciului, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile.

Asadar, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, indiferent de valoare, daca este platita de un angajator persoana juridica sau fizica platitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit. Daca indemnizatia de deplasare este platita de un angajator persoana juridica sau fizica neplatitoare de impozit pe profit sau impozit pe venit (de exemplu organizatiile fara scop patrimonial), nu se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit suma reprezentand de 2,5 ori indemnizatia
acordata salariatilor din institutiile publice.

In ceea ce priveste deductibilitatea, art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal stabileste ca suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
in ceea ce priveste diurna interna, art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 1.860/2006 stabileste ca persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Astfel, diurna interna acordata in limita de 32,5 lei constituie cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil. Codul muncii stabileste numai dreptul salariatului detasat/delegat la indemnizatia de detasare/delegare (diurna) fara a fixa si o limita a acestei indemnizatii.

Prin urmare, cuantumul indemnizatiei de detasare/delegare se stabileste de parti in mod liber. insa cuantumul diurnei trebuie sa corespunda scopului acesteia, respectiv acela de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit. De asemenea, diurna trebuie stabilita prin negociere prin contractul individual sau colectiv de munca.

In consecinta, cuantumul indemnizatiei de detasare/delegare trebuie sa corespunda scopului acesteia astfel incat sa se poata demonstra organelor fiscale ca sumele acordate salariatilor reprezinta indemnizatie de detasare, si nu venituri salariale mascate.

Legea nu stabileste o interdictie expresa cu privire la acordarea diurnei in mod diferentiat pe categorii de personal. Mai mult, art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei.

Insa, in functie de caz, instanta de judecata sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sesizate de salariat pot constata existenta unei discriminari mai ales daca acordarea diferentiata a diurnei nu este justificata obiectiv de un scop legitim.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Diurnalimita maximacuantum indemnizatie detasarecheltuiala deductibiladeterminarea profitului impozabil

Data aparitiei: 17 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reglementarea legala a diurnei. Plafonul maxim Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]