"Am vazut ca exista obligativitatea decontarii ochelarilor de vedere de catre angajator, exista anumite criterii sau o limita de decontare? Ce acte doveditoare trebuie sa prezinte angajatul?"
Raspunsul specialistului:
Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu obliga angajatorii sa asigure ochelari de vedere salariatilor.
Este vorba de hotararea pronuntata in cauza C 392/21 prin care Curtea a stabilit urmatoarele:
1) Articolul 9 alineatul (3) din Directiva 90/270/CEE a Consiliului din 29 mai 1990 privind conditiile minime de securitate si sanatate pentru lucrul la monitor [a cincea directiva individuala in sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 87/391/CEE] trebuie interpretat in sensul ca „aparatele de corectie speciale”, prevazute de aceasta dispozitie, includ ochelarii de vedere care vizeaza in mod specific corectarea si prevenirea dificultatilor vizuale care au legatura cu o activitate ce implica un echipament cu monitor. Pe de alta parte, aceste „aparate de corectie speciale” nu se limiteaza la aparate utilizate exclusiv in cadrul profesional.
2) Articolul 9 alineatele (3) si (4) din Directiva 90/270 trebuie interpretat in sensul ca obligatia de a furniza lucratorilor in cauza un aparat de corectie special, prevazuta la aceasta dispozitie, care ii revine angajatorului, poate fi indeplinita fie prin furnizarea directa a aparatului respectiv de catre acesta din urma, fie prin rambursarea cheltuielilor necesare efectuate de lucrator, insa nu prin plata unui spor general la salariu lucratorului.
Astfel, Curtea nu a stabilit ca angajatorul are obligatia sa suporte contravaloarea ochelarilor salariatilor in orice situatie. Aceasta obligatie revine angajatorilor doar in anumite conditii care decurg atat din legislatia romaneasca cat si din hotararea pronuntata de Curte cu privire la aplicarea articolului 9 alineatele (3) si (4) din Directiva 90/270.
Potrivit art.12 - 15 din HG 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
Art. 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Art. 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 arata ca acesta este necesar.
Art. 14
Daca rezultatele examenului prevazut la articolul 12 sau ale examenului la care face referire articolul 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art. 15
Masurile luate potrivit articolelor 12-14 nu trebuie sa implice in niciun caz costuri financiare pentru lucratori.”
Art. 16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Conform reglementarilor de mai sus, salariatii trebuie sa efectueze examenul medical al ochilor in cadrul examenelor medicale efectuate de medicul de medicina muncii. Daca acest examen arata ca este necesar, medicul de medicina muncii trimite salariatii la medicul oftalmolog.
In situatia in care, medicul de medicina muncii sau medicul oftalmolog prescrie ochelari salariatilor si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, angajatorul are obligatia sa furnizeze salariatilor dispozitive de corectie speciale.
Ceea ce a stabilit CJUE este ca aparatele de corectie speciale includ ochelarii de vedere care vizeaza in mod specific corectarea si prevenirea dificultatilor vizuale care au legatura cu o activitate ce implica un echipament cu monitor.
De asemenea, Curtea a hotarat ca angajatorul poate, fie sa cumpere ochelarii salariatilor, fie sa deconteze costul acestora salariatilor.
Aceasta obligatie revine angajatorului doar daca in activitatea ce implica un echipament cu monitor nu pot fi folosite aparate de protectie normale.
Astfel, angajatorului ii revine obligatia de cumpara/deconta salariatilor ochelari daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- activitatea prestata de salariat implica un echipament cu monitor;
- in cadrul examenului medical efectuat de medicul de medicina muncii sau in cadrul examenului medical efectuat de medicul oftalmolog la care salariatul este trimis de medicul de medicina muncii se stabileste ca salariatul necesita ochelari de vedere pentru a preveni sau corecta dificultatile vizuale in raport cu activitatea care implica un echipament cu monitor;
- prevenirea sau corectarea dificultatilor vizuale sa nu poate fi realizata prin purtarea aparatelor de protectie normale.
Prin urmare, pe langa lucru la monitor, in cadrul examenelor mai sus mentionate trebuie sa se stabileasca ca salariatul necesita ochelari de vedere pentru a preveni sau corecta dificultatile vizuale in raport cu activitatea care implica un echipament cu monitor precum si faptul ca prevenirea sau corectarea dificultatilor vizuale sa nu poate fi realizata prin purtarea aparatelor de protectie normale.
Nu exista o limita maxima stabilita de lege privind costul ochelarilor. Aceasta limita poate fi stabilita de angajator printr-o procedura in care sa reglementeze inclusiv conditiile de suportare a contravalorii ochelarilor in confomitate cu cele de mai sus.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalSSM.ro.
Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<