Noul Cod fiscal 2016 aduce modificari semnificative privind drepturile de autor

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Martie 2016
11 Martie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
drepturi de autor 2016drepturi autorplata drepturi de autordrepturi de autor noul cod fiscalvenituri din drepturi de proprietate intelectuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul Cod fiscal 2016 aduce modificari semnificative privind drepturile de autor. Iata doar cateva dintre ele, restul le regasiti explicate detaliat in lucrarea: Totul despre DREPTURILE de AUTOR in 2016. Legislatie. Studii de caz. Solutii.

  Potrivit art. 70 alin. 1 din noul Cod fiscal, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea unei cote forfetare din venitul brut.

  Contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; in acest caz, optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

  Prin noul Cod Fiscal se instituie obligatia de plata a cotei individuale de contributie de asigurari sociale (CAS) pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor independente, deci inclusiv pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

  Potrivit art. 139 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului

  In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala NU datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. 1 lit. a-d, g, i-l din noul Cod Fiscal, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

  Potrivit art. 171 alin. 1 din noul Cod Fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 70 din noul Cod Fiscal.


Totul despre DREPTURILE de AUTOR in 2016. Legislatie. Studii de caz. Solutii




 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]