Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa oferita pe site-ul Ministerului Muncii, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv pana la data de 1 iunie 2016.
Nota de fundamentare
Conform notei de fundamentare, indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta o masura de sprijin pentru familiile in care vin pe lume unul sau mai multi copii si se acorda pe perioada in care parintii isi suspenda activitatea profesionala.
Atentie la faptul ca pe aceasta perioada, parintii pot realiza venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura supuse impozitului pe venit, in limita a 3000 de lei intr-un an calendaristic.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Care sunt cele mai importante modificari aduse de Legea nr. 66 din 2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 111 din 2010:
1. Perioada de eligibilitate se stabileste la 12 luni in ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului.
2. Va exista o singura varianta de concediu, respectiv pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.
3. Se elimina legatura dintre indemnizatie/ stimulent de insertie si ISR
4. Limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim pe economie, respectiv 1.063 de lei, fata de 600 de lei, cat este in prezent.
5. Se elimina limita maxima a indemnizatiei, care va fi de 85% din veniturile nete realizate.
6. Stimulentul de insertie va fi de 50% din indemnizatia minima, respectiv de 532 de lei fata de cuantumul anterior de 500 de lei.
7. S-a decis prelungirea acordarii stimulentului de insertie cu inca un an, in cazul celor care se intorc la activitatea rpofesionala cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 (3) ani
8. Se elimina conditia de plata a impozitelor si taxelor locale pentru mentinerea dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului
9. Se majoreaza cuantumul indemnizatiei care se acorda persoanei care are in intretinere un copil cu handicap si care solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, de la 450 de lei la 1.063, limita minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului.
10. Se introduce o noua indemnizatie care se acorda persoanelor active pe piata muncii care au copii cu handicap in intretinere si care solicita program de lucru redus. Noua indemnizatia va fi de 50% din indemnizatia minima, respectiv de 532 de lei.
11. Se manoreaza indirect cu cca 5% cuantumurile sprijinului acordat persoanelor care au in intretinere copii cu handicap sau persoanelor cu handicap care au copii in intretinere ca urmare a raportarii acestui sprijin la indemnizatia minima.
Mai mult, noua lege include si prevederi ce reglementeaza situatia parintilor aflati deja in plata indemnizatiei sau a stimulentului de inserie. Acestia urmeaza sa beneficieze atat de posibilitatea revenirii in CCC, cat si de majorarea cuantumului indemnizatiei.
Iata care sunt masurile tranzitorii privind persoanele care se afla in concediu si plata indemnizatiei pentru cresterea copilului sau a stimulentului de insertie sau in concediu fara plata pentru cresterea copilului:
1. Se acorda din oficiu majorarile de cuantumuri prevazute de lege
2. Se prelungeste/ reia concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia pentru persoanele care au optat, conform reglementarilor anterioare, pentru CCC pana la 1 an, pe baza de cerere si adeverinta eliberata de angajator care sa ateste perioada pentru care se suspenda raporturile de munca sau de serviciu.
3. Se reia, din oficiu, plata drepturilor, in situatia in care acestea au fost suspendate ca urmare a neindeplinirii conditiei de achitare a impozitelor si taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.
Nota de fundamentare
Sursa: Ministerul Muncii