Cumulul pensiei cu salariul. Cum se verifica legalitatea situatiei?

Resurse Umanecumulul pensiei cu salariulcumulpensiepensionarulangajat pensionar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati care are si un angajat pensionat (decizia de pensionare la limita de varsta e din anul 2001). Societatea l-a angajat in 2006. Vom stabili in ce masura societatea a procedat corect si cum poate verifica daca situatia actuala este una legala.

Pensionarul la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul. Pensionarul care obtine venituri ca urmare a unui raport de munca in temeiul unui contract de munca datoreaza la bugetul de stat atat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Incheind un nou contract individual de munca, pensionarii redevin contribuabili in sistemul public de pensii, avand dreptul la recalcularea pensiei si obligatia platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale.

Asadar, persoana care, dupa pensionare, continua sa desfasoare o activitate in baza unui contract individual de munca este obligata sa plateasca contributia la sistemul asigurarilor sociale, angajatorul avand obligatia sa retina, sa calculeze si sa vireze contributia individuala.

De asemenea, angajatorul are obligatia sa vireze contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea salariatul.

In sistemul asigurarilor pentru somaj, asiguratii pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari, in conformitate cu dispozitiile art. 18 alin. (2) din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Asadar, in privinta contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj, persoana care are in acelasi timp calitatea de pensionar nu datoreaza contributie la somaj.

Astfel cum prevede art. 257 alin. (3) din Legea 95/2006, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si venituri din pensii, indiferent de nivelul pensiei.

Avantajele cumulului pensiei cu salariul consta in recalcularea pensiei si marirea punctului de pensie.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanecumulul pensiei cu salariulcumulpensiepensionarulangajat pensionar

Data aparitiei: 25 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul pensiei cu salariul. Cum se verifica legalitatea situatiei? Nota: 3.72 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]