Revisal: Procedura transmitere pensie limita varsta si cumul

pensie revisalpensie limita de varstacumul functii
Revisal: Procedura transmitere pensie limita varsta si cumul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„O salariata indeplineste conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta pe data de 10 octombrie, zi nelucratoare. Angajata doreste sa lucreze in continuare, pe o perioada nedeterminata, cumuland pensia cu salariul. Pentru acest lucru va depune o cerere la angajator.
 
1. Cu ce data inceteaza de drept vechiul contract de munca si cand se raporteaza in Revisal, data de 10 fiind duminica? 
 
2. De la ce data se poate incheia un nou contract de munca si cand se poate raporta in Revisal?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariata care indeplineste conditiile de pensionare si solicita continuarea raportului de munca nu poate cumula pensia cu salariul.
 
La data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare contractul individual de munca inceteaza de drept daca salariata nu a solicitat cu cel putin 30 de zile anterior indeplinirii conditiilor de pensionare continuarea raportului de munca.
 
Astfel, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare salariata poate fi mentinuta in aceeasi functie pana la varsta de 65 de ani (art. 56 alin. (3) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
 
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatei nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Ea isi va continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca pana la varsta de 65 de ani.
 
In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatei de continuare a raportului de munca.
 
La varsta de 65 de ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Salariata care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu.
Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
 
Astfel, daca partile doresc continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract, salariata va restitui pensia. Recomandam incetarea contractului in baza caruia salariata s-a pensionat si incheierea unui nou contract de munca.
Daca salariata nu a solicitat continuarea raportului de munca contractul de munca inceteaza de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Fiind o incetare de drept, in Revisal, datele privind incetarea contractului individual de munca se transmit anterior incetarii cu data incetarii 10 octombrie 2021 (art. 3 alin. (2) lit. p) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017.
 
Tot anterior se va putea transmite in Revisal si incheierea unui nou contract individual de munca cu producerea efectelor incepand cu data de 11 octombrie 2021 (art. 3 alin. (2) lit. c) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. a) din HG 905/2017).
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie revisalpensie limita de varstacumul functii

Data aparitiei: 28 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Revisal: Procedura transmitere pensie limita varsta si cumul Nota: 4.29 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]