Revisal: Procedura transmitere pensie limita varsta si cumul

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Septembrie 2021
28 Septembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensie revisalpensie limita de varstacumul functii
Revisal: Procedura transmitere pensie limita varsta si cumul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„O salariata indeplineste conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta pe data de 10 octombrie, zi nelucratoare. Angajata doreste sa lucreze in continuare, pe o perioada nedeterminata, cumuland pensia cu salariul. Pentru acest lucru va depune o cerere la angajator.
 
1. Cu ce data inceteaza de drept vechiul contract de munca si cand se raporteaza in Revisal, data de 10 fiind duminica? 
 
2. De la ce data se poate incheia un nou contract de munca si cand se poate raporta in Revisal?
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariata care indeplineste conditiile de pensionare si solicita continuarea raportului de munca nu poate cumula pensia cu salariul.
 
La data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare contractul individual de munca inceteaza de drept daca salariata nu a solicitat cu cel putin 30 de zile anterior indeplinirii conditiilor de pensionare continuarea raportului de munca.
 
Astfel, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare salariata poate fi mentinuta in aceeasi functie pana la varsta de 65 de ani (art. 56 alin. (3) din Codul muncii astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 93/2019).
 
Asadar, la implinirea conditiilor de varsta standard de pensionare salariatei nu ii mai inceteaza contractul individual de munca daca a formulat o cerere cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Ea isi va continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca pana la varsta de 65 de ani.
 
In Revisal nu se modifica nimic, doar scriptic trebuie sa existe solicitarea salariatei de continuare a raportului de munca.
 
La varsta de 65 de ani contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Salariata care solicita continuarea raportului de munca nu va putea cumula pensia cu salariu.
Prin Decizia 387/2018 s-a stabilit ca dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuarii activitatii.
 
Astfel, daca partile doresc continuarea raportului de munca in baza aceluiasi contract, salariata va restitui pensia. Recomandam incetarea contractului in baza caruia salariata s-a pensionat si incheierea unui nou contract de munca.
Daca salariata nu a solicitat continuarea raportului de munca contractul de munca inceteaza de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Fiind o incetare de drept, in Revisal, datele privind incetarea contractului individual de munca se transmit anterior incetarii cu data incetarii 10 octombrie 2021 (art. 3 alin. (2) lit. p) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. f) din HG 905/2017.
 
Tot anterior se va putea transmite in Revisal si incheierea unui nou contract individual de munca cu producerea efectelor incepand cu data de 11 octombrie 2021 (art. 3 alin. (2) lit. c) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. a) din HG 905/2017).
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]