Pensionarii, dar si cei care urmeaza sa se pensioneze la anul au parte de vesti bune, in contextul in care Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% si a indemnizatiei sociale pentru pensionari cu 25%, de la 1 ianuarie 2022
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri (15.12.2021), Ordonanta de urgenta pentru majorarea valorii punctului de pensie si a indemnizatiei sociale pentru pensionari, incepand cu luna ianuarie a anului viitor.
Astfel, valoarea punctului de pensie creste de la 1.442 lei, cat este in prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede ca incepand cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicati de Institutul National de Statistica.
In ceea ce priveste indemnizatia sociala pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 25%, informeaza Ministerul Muncii.
Informatia se vehicula de cateva zile, iar presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat in cursul zilei de 13.12.2021 ca punctul de pensie va creste de la 1 ianuarie 2022:
"Exista o decizie luata cu privire la pensii. Pensiile vor creste de la data de 1 ianuarie 2022. La baza cresterii punctului de pensie sta formula care a existat in Legea 263 si anume compensarea proportiei de suta la suta a pierderii puterii de cumparare ca urmare a inflatiei si, de asemenea, cresterea puterii de cumparare prin cresterea punctului de pensie cu 50% din cresterea salariului brut pe economie", a spus Orban, la Parlament, conform Agerpres.
In ceea ce priveste recalcularea pensiilor, programul de guvernare doreste aplicarea generala a principiului contributivitatii in stabilirea dreptului la pensie, considerand ca modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechitatilor si reducerea decalajelor.
Va reamintim ca punctul de pensie este de 1.442 de lei in prezent si ar putea ajunge la 1.586 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2022, daca proiectul de lege va fi adoptat de Guvern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<