Atentie la faptul ca exista cateva conditii clare in care acest lucru se va intamplat si le vom enumera mai jos. Atentie si la faptul ca aceste reguli nu se aplica pentru ca totul este in stadiul de proiect, propuneri legislative. Va tinem la curent cu orice modificare pe tema.
Sa o luam de la bun inceput. Sa discutam putin despre proiectul care prevede ca nu se vor mai solicita pensii de catre cei implicati in acte de coruptie sau asimilate coruptiei.
Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 852 din 20 decembrie 2010, actualizata in 2014
Conform expunerii de motive:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
"Cazuistica recenta in ceea ce priveste cercetarea penala si condamnarea definitiva prin hotarare judecatoreasca a unor angajati din sistemul public pentru fapte de coruptie sau de serviciu, demonstreaza ca un numar insemnat dintre acestia, persoane asupra carora a fost pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea de infractiuni, solicita in situatia prezentata, iesirea la pensie pentru limita de varsta sau anticipata (beneficiind de drepturi speciale conform Legii pensiilor 263/2010) ca o solutie de urgenta in vederea parasirii sistemului cu minime pierderi financiare si de imagine".
In prezenta expunere de motive se precizeaza ca este esential sa se realizeze modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, dupa cum urmeaza, citez:
"Astfel, in ceea ce priveste categoriile prevazute la Art. 6 alin. 1 lit. c (“cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special in sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale”;) din Legea 263/2010 se impune a se modifica posibilitatea solicitarii pensiei pentru limita de varsta, pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale potrivit Art. 51, in situatia in care impotriva acestora s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare pentru infractiuni de coruptie si serviciu prevazute la Titlul V, capitolele I si II din Codul Penal, precum si infractiuni de coruptie si serviciu prevazute in legi speciale."
Atentie la faptul ca in cadrul expunerii de motive se precizeaza faptul ca se doreste recuperarea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale daca persoanele condamante au beneficiat de aceste drepturi. Se vor considera drepturi banesti necuvenite.
Banii se vor returna esalonat, pe o perioada de 3 ani.
Asa cum se astepta oricine, aceasta propunere pare sa aduca atingere dreptului legal de a beneficia de pensii din moment ce s-a cotizat. Si, totusi, modificarea nu aduce nicio atingere dreptului legal al oricarei persoane de a beneficia de pensie. Doar I se ingradeste dreptul de a se bucura de o facilitate pe care legea nu o mai poate acorda cand impotriva persoanelor in cauza s-a pus in miscare actiune penala pentru fapte de coruptie sau in legatura cu serviciul.
Conform expunerii de motive, aceasta modificare legislativa nu va aduce atingere persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in specialitate si care indeplinesc si criteriul varstei de pensionare, deoarece apreciind astfel, ar insemna sa se incalce dreptul la pensie.
Concret, se doreste modificarea art. 54, alineatul (1) din Legea 263/2010, dupa cum urmeaza:
"(1) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. 1 lit. c), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati cu exceptia persoanelor impotriva carora a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare pentru infractiuni comise ca urmare a nerespectarii, neindeplinirii sau indeplinirii atributiilor de serviciu cu rea credinta ori pentru fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, la care atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6."
De asemenea, propunerea legislativa mai vizeaza modificarea art. 55, introducerea unui nou aliniat in acest articol, introducerea a doua noi aliniate la art. 62 si noi aliniate si la art. 65.
In acest moment, proiectul legislativ a fost respins de Senat.
Urmariti procesul legislativ pe site-ul Senatului, aici.
Sursa: Senat. Ro