Ce obstacol major intampina dialogul social in Europa

16 Aprilie 2013
16 Aprilie 2013
Resurse Umanesistemul de somajcomisia europeanalegea dialogului social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Criza economica din acest moment reprezinta un impediment major pentru dialogul dintre reprezentantii lucratorilor si ai angajatorilor si guverne, asa cum se arata intr-un raport publicat de Comisia Europeana.

Raportul atrage atentia asupra faptului ca reformele guvernamentale recente nu au fost intotdeauna insotite de un dialog social pe deplin eficient, ducand la relatii de munca din ce in ce mai conflictuale in Europa.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: "Dialogul social este supus unei presiuni din ce in ce mai mari in contextul actual al scaderii cererii macroeconomice, majorarilor fiscale si reducerii cheltuielilor publice. Trebuie sa consolidam rolul partenerilor sociali la toate nivelurile pentru a iesi din aceasta criza si pentru a mentine beneficiile modelului social european.

Un dialog social bine structurat este, de asemenea, indispensabil pentru a raspunde provocarii pe care o reprezinta schimbarile demografice si pentru a avea conditii de lucru mai bune si o mai mare coeziune sociala. Trebuie consolidat dialogul social in statele membre din Europa Centrala si de Est, unde acesta este, in prezent, mult mai slab."           

Noul raport ilustreaza modul in care rezultatele dialogului social european pot aduce o schimbare reala in viata profesionala a europenilor, de exemplu in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii si sigurantei la locul de munca si a conditiilor de munca.

Avand in vedere reducerea cheltuielilor publice in multe state membre, raportul se concentreaza asupra relatiilor de munca din sectorul public: administratia publica, educatia si asistenta medicala.

Guvernele au stabilit o lista a prioritatilor in ceea ce priveste castigurile de eficienta in domeniul restructurarii sectorului public. in unele tari, acest proces a continuat, cu o abordare mai echilibrata si mai putine conflicte, pastrandu-se o marja de manevra pentru solutii convenite colectiv intre sindicate si sectorul public. in altele, metodele alese pentru punerea in aplicare a deciziilor au exclus adesea utilizarea dialogului social.

Aceasta tendinta nu se limiteaza la tarile care beneficiaza de asistenta financiara din partea UE si a Fondului Monetar International. in consecinta, in multe state membre, majorarile fiscale si reducerea cheltuielilor publice au declansat un val de conflicte de munca si au subliniat natura contestata a unora dintre masurile de reforma care nu faceau obiectul dialogului social.

De asemenea, raportul analizeaza in detaliu stadiul dialogului social in Europa Centrala si de Est. Desi exista o mare diversitate intre tarile din regiune, toate acestea, cu exceptia Sloveniei, au sisteme ale relatiilor de munca slabe si fragmentate. De fapt, unele reforme submineaza implicarea partenerilor sociali in introducerea unor schimbari. Raportul arata ca revitalizarea sistemelor nationale de relatii de munca in scopul de a promova si de a restabili consensul este esentiala pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a reformelor economice si sociale in curs de desfasurare.

Alte aspecte examinate in cadrul raportului includ implicarea partenerilor sociali in reformele sistemului de somaj si pensii si in tranzitia spre o economie mai durabila si mai putin dependenta de combustibilii fosili.

In timp ce in tari precum Belgia, Franta, tarile de Jos si Spania sindicatele au fost implicate in procesul de reforma a sistemului de pensii, in alte tari rolul partenerilor sociali a fost minim, ducand la conflicte. in ceea ce priveste schimbarile climatice, raportul prezinta informatii conform carora activitatile partenerilor sociali in acest domeniu se intensifica si ca acestia sprijina din ce in ce mai mult agenda ecologica.

Sursa: costelgilca.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]