La data de 22 martie, secretarul de stat pentru dialog social, doamna Alexandra Patricia Braica a participat la sesiunea plenara la nivel inalt a Consiliului de Administratie al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Temele dezbatute au fost "Programul de dezvoltare durabila pe perioada de dupa anul 2015" si Cum facem fata crizei economice si crizei ocuparii in lume".
Primul document de lucru dezbatut cu acest prilej a analizat obiectivele politicii de dezvoltare durabila si impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra crizei economice si financiare mondiale. Cel de-al doilea document a facut referire la criza ocuparii fortei de munca, in special a tinerilor si la solutiile care pot fi puse in practica pentru combaterea acesteia.
La sesiunea plenara de inalt nivel au fost prezenti ministri si ministri adjuncti ai muncii din statele membre ale OIM, personalitati marcante ale vietii politice academice, diplomati.
Cu aceasta ocazie, in alocutiunea sa, doamna secretar de stat Alexandra Braica a prezentat directiile prioritare de actiune ale Guvernului Romaniei menite sa corecteze masurile de austeritate luate in ultimii trei ani. Domnia sa a facut referire la masurile luate, inclusiv in domeniul reintregirii salariului personalului bugetar, al majorarii salariului minim brut pe economie garantat in plata, dar si al indexarii punctului de pensie, ca etape esentiale a Programului de guvernare.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Au fost expuse masurile intreprinse de Guvernul Romaniei in vederea relansarii economice, cu accent pe programul national de ocupare a fortei de munca si cu precadere a tinerilor. S-a reafirmat faptul ca Guvernul va continua dialogul social cu partenerii sociali, inclusiv in cadrul procesului de reanalizare a legislatiei muncii. S-a mentionat faptul ca Legea Consiliului Economic si Social s-a aflat in dezbarerea Guvernului.
Schimbul de idei si experienta ocazionat de aceasta participare va putea fi valorificat in Romania, atat ca termen de referinta in adoptarea unor masuri concrete pentru stimularea ocuparii fortei de munca, cat si ca sursa de noi teme de reflectie in modelarea unor raspunsuri la problemele sociale existente.
Informatii generale: in perioada 7 - 28 martie 2013 se desfasoara la Geneva lucrarile celei de-a 317-a sesiuni a Consiliului de Administratie al OIM. Romania este stat membru al OIM din 1919 si detine mandatul de membru supleant al Consiliului de Adminstratie pentru o perioada de 3 ani (2011-2014).
Consiliul de Administratie este organul executiv al OIM si se reuneste de trei ori pe an, in lunile martie, iunie si noiembrie.
Consiliul de Administratie ia decizii privind politicile si normele internationale in domeniul muncii, protectiei sociale, ocuparii, dialogului social, stabileste ordinea de zi a Conferintei Internationale a Muncii, adopta programul si bugetul Organizatiei, inainte de a-l supune atentiei Conferintei si alege Directorul General.
Consiliului de Administratie are o componenta tripartita (sindicate, patronate, guverne).
Lucrarile Consiliului de Administratie se desfasoara sub forma unor sectiuni plenare continue, cuprinzand mai multe segmente tematice, care abordeaza probleme precum reformarea sistemului de control al OIM prin norme de munca, comertul si ocuparea, prevenirea bolilor profesionale, propunerile de program buget 2014-2015, reforma Consiliului de Administratie si a Conferintei Internationale a Muncii, rapoarte ale unor organe de audit, rapoarte privind ratificarea unor conventii etc.
Sursa: Ministerul Muncii