Guvernul dezbate legea dialogului social. Ce modificari sunt in plan pentru 2013?

Contributiilegea dialogului socialmodificari 2013ministerul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



La data de 22 martie, secretarul de stat pentru dialog social, doamna Alexandra Patricia Braica a participat la sesiunea plenara la nivel inalt a Consiliului de Administratie al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Temele dezbatute au fost "Programul de dezvoltare durabila pe perioada de dupa anul 2015" si Cum facem fata crizei economice si crizei ocuparii in lume".

Primul document de lucru dezbatut cu acest prilej a analizat obiectivele politicii de dezvoltare durabila si impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra crizei economice si financiare mondiale. Cel de-al doilea document a facut referire la criza ocuparii fortei de munca, in special a tinerilor si la solutiile care pot fi puse in practica pentru combaterea acesteia.

La sesiunea plenara de inalt nivel au fost prezenti ministri si ministri adjuncti ai muncii din statele membre ale OIM, personalitati marcante ale vietii politice academice, diplomati.

Cu aceasta ocazie, in alocutiunea sa, doamna secretar de stat Alexandra Braica a prezentat directiile prioritare de actiune ale Guvernului Romaniei menite sa corecteze masurile de austeritate luate in ultimii trei ani. Domnia sa a facut referire la masurile luate, inclusiv in domeniul reintregirii salariului personalului bugetar, al majorarii salariului minim brut pe economie garantat in plata, dar si al indexarii punctului de pensie, ca etape esentiale a Programului de guvernare.

Au fost expuse masurile intreprinse de Guvernul Romaniei in vederea relansarii economice, cu accent pe programul national de ocupare a fortei de munca si cu precadere a tinerilor. S-a reafirmat faptul ca Guvernul va continua dialogul social cu partenerii sociali, inclusiv in cadrul procesului de reanalizare a legislatiei muncii. S-a mentionat faptul ca Legea Consiliului Economic si Social s-a aflat in dezbarerea Guvernului.

Schimbul de idei si experienta ocazionat de aceasta participare va putea fi valorificat in Romania, atat ca termen de referinta in adoptarea unor masuri concrete pentru stimularea ocuparii fortei de munca, cat si ca sursa de noi teme de reflectie in modelarea unor raspunsuri la problemele sociale existente.

Informatii generale: in perioada 7 - 28 martie 2013 se desfasoara la Geneva lucrarile celei de-a 317-a sesiuni a Consiliului de Administratie al OIM. Romania este stat membru al OIM din 1919 si detine mandatul de membru supleant al Consiliului de Adminstratie pentru o perioada de 3 ani (2011-2014).

Consiliul de Administratie este organul executiv al OIM si se reuneste de trei ori pe an, in lunile martie, iunie si noiembrie.

Consiliul de Administratie ia decizii privind politicile si normele internationale in domeniul muncii, protectiei sociale, ocuparii, dialogului social, stabileste ordinea de zi a Conferintei Internationale a Muncii, adopta programul si bugetul Organizatiei, inainte de a-l supune atentiei Conferintei si alege Directorul General.

Consiliului de Administratie are o componenta tripartita (sindicate, patronate, guverne).

Lucrarile Consiliului de Administratie se desfasoara sub forma unor sectiuni plenare continue, cuprinzand mai multe segmente tematice, care abordeaza probleme precum reformarea sistemului de control al OIM prin norme de munca, comertul si ocuparea, prevenirea bolilor profesionale, propunerile de program buget 2014-2015, reforma Consiliului de Administratie si a Conferintei Internationale a Muncii, rapoarte ale unor organe de audit, rapoarte privind ratificarea unor conventii etc.

Sursa: Ministerul Muncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiilegea dialogului socialmodificari 2013ministerul muncii

Data aparitiei: 25 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Guvernul dezbate legea dialogului social. Ce modificari sunt in plan pentru 2013? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]