Detasare vs formare profesionala. Incadrare corecta. Salariatul poate refuza detasarea?

detasareformare profesionalalegea 16/2017refuz detasare
Detasare vs formare profesionala. Incadrare corecta. Salariatul poate refuza detasarea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societatea-mama este in alt stat UE si are o sucursala in Romania. Pentru a implementa proiecte noi, conducerea din celalalt stat UE doi angajati romani pentru a invata acele proiecte noi. Salariatii vor fi trimisi pentru o perioada de 2 saptamani. 
 
Perioada respectiva se incadreaza ca delegare sau ca formare profesionala? Salariatii refuza plecarea in statul strain. Prin refuz, angajatii impiedica buna functionare a companiei.
 
Raspunsul specialistului:
 
In situatia in care salariatul nu presteaza activitate in Germania (nu invata muncind) situatia se incadreaza la formare profesionala. Astfel, daca salariatul se deplaseaza in Germania pentru a participa la cursuri/scolarizare veti incadra deplasarea in formare profesionala si veti incheia act aditional la contractul individual de munca pentru formare profesionala. In aceasta situatie, salariatul nu are obligatia de a se deplasa in Germania deoarece formarea profesionala reprezinta un drept al salariatului si nu o obligatie.
 
In situatia in care salariatul presteaza activitate in Germania (invata muncind) situatia se incadreaza la detasare transnationala daca societatea din Romania si cea din Germania fac parte din acelasi grup de intreprinderi.
 
Astfel, conform art. 5 alin. (2) lit. b) din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, detasarea transnationala reprezinta si situatia in care un salariat este detasat de pe teritoriul Romaniei la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, daca exista un raport de munca, pe perioada detaÅŸarii, intre salariat ÅŸi intreprinderea care face detaÅŸarea.
Conform art. 2 alin. (2) lit. r) coroborat cu alin. (4) din Legea 16/2017, fac parte din acelasi grup de intreprinderi doua sau mai multe intreprinderi recunoscute ca fiind afiliate. Este recunoscuta ca fiind afiliata direct sau indirect unei alte intreprinderi o intreprindere care indeplineÅŸte cel putin una dintre urmatoarele conditii:
 
a) detine majoritatea capitalului subscris al celeilalte intreprinderi;
 
b) controleaza majoritatea voturilor ataÅŸate actiunilor emise de cealalta intreprindere;
 
c) poate numi mai mult de jumatate dintre membrii consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere al celeilalte intreprinderi;
 
d) este administrata pe o baza comuna cu cealalta intreprindere de catre o alta intreprindere.
 
Prin urmare, situatia expusa se poate incadra la cazul de detasare transnationala  mentionat la lit.b) de mai sus daca:
 
- societatea din Romania este afiliata cu societatea din Germania conform criteriilor mai sus expuse.
- pe perioada detasarii exista raporturi de munca intre societatea din Romania si salariatii care presteaza activitate in Germania (salariatii sunt  platiti de angajatorul roman pe perioada deplasarii).
 
Conform art. 46 din Codul muncii salariatul poate refuza detasarea numai pentru motive temeinice si numai in mod exceptional.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasareformare profesionalalegea 16/2017refuz detasare

Data aparitiei: 20 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasare vs formare profesionala. Incadrare corecta. Salariatul poate refuza detasarea? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]