Studiu de caz: Durata muncii in cazul unui contract individual de munca incheiat cu un minor

CIM cu timp partialCodul munciiangajare minor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele de munca incheiate in cazul minorilor intra sub regimul unor dispozitii speciale, ca urmare a varstei persoanelor care desfasoara activitatea in cauza. Astfel, un exemplu in acest sens il poate constitui un salariat cu varsta de 17 ani cu contract de munca cu norma intreaga, dar care lucreaza doar 6 ore pe zi. Situatia data este utila pentru o mai buna ilustrare a procedurii de inregistrare in Revisal.

Astfel, potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru salariatii angajati cu norma intreaga. In unele cazuri, durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Aceasta situatie ii cuprinde si pe tinerii de pana la 18 ani, in cazul carora, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)). Prin urmare, in cazul salariatului minor, norma intreaga este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Si contractul individual de munca cu timp partial presupune o durata redusa a timpului de munca, insa, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. Astfel, in cazul acestui tip de contract, durata timpului de munca este redusa, prin vointa partilor fata de cea a unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Salariatul minor poate incheia un contract individual de munca (CIM) cu timp partial, caz in care durata muncii este mai mica de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana. Daca, insa, durata muncii este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana, apreciem ca, contractul individual de munca este cu norma intreaga.

In practica, unii inspectori de munca considera ca un contract individual de munca incheiat cu un salariat minor pentru 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana reprezinta un contract cu timp partial, concluzie diferita fata de cea exprimata in baza prevederilor de mai sus.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CIM cu timp partialCodul munciiangajare minor

Data aparitiei: 04 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Durata muncii in cazul unui contract individual de munca incheiat cu un minor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]