Este evident ca, oricat de ieftin si performant ati dori sa fie un produs sau serviciu, el nu poate fi realizat cu pretul periclitarii securitatii si sanatatii celor care il produc.
Criteriul de securitate a muncii trebuie sa apara, cel putin, tot atat de important ca si criteriul economic, conjugat si nu subordonat acestuia.
Acest deziderat se poate atinge numai abordand problemele de securitate si sanatate in munca in contextul ansamblului proceselor de management si nu ca activitati separate, de sine statatoare.
Iata de ce un management modern trebuie privit intr-o viziune integratoare, avand ca finalitate atat cresterea profitului, a competitivitatii in general, cat si prezervarea vietii si integritatii anatomofunctionale a angajatilor.
Obiectivul unui management modern este acela de a realiza o astfel de functionare a organizatiei, incat securitatea si sanatatea angajatilor acesteia sa fie percepute ca scop in sine, de egala importanta cu cel de a obtine profit.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul muncii si Legea Dialogului Social
250 Modele Fise de Post
Atunci cand managementul securitatii si sanatatii in munca este parte integranta a managementului general al unei organizatii, el implica, in mod natural, si aspecte economice importante pentru un angajator, in sensul cresterii profitului prin reducerea timpilor morti si absenteismului, prin lipsa pierderilor materiale care se produc ca urmare a accidentelor de munca si bolilor profesionale.