E oficial: Controale ITM pentru firmele care beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic de la stat

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Martie 2020
30 Martie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
indemnizatie de somaj tehniccontroale itm somaj tehnicprocedura somaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform datelor oficiale, peste 500.000 de contracte individuale de munca sunt suspendate in acest moment, ca urmare a restrictiilor necesare pentru prevenirea raspandirii cazurilor de contaminare cu COVID-19.
 
Potrivit ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, exista in acest moment suficiente fonduri pe care statul le poate acoperi ca plata a indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.
 
"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n. r.). Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, potrivit Digi24.ro.
 
In contextul in care procedura de obtinere a ajutorului reprezentand somaj tehnic a fost simplificata (detalii aici), incepand cu 1 aprilie 2020 se pot depune de catre angajatori cereri pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic. Cererile se depun la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, iar plata ar urma sa se faca pana la 15 aprilie. Intr-o conferinta de presa care a avut loc saptamana trecuta, ministrul a precizat ca angajatorii nu trebuie sa faca platile pentru somaj tehnic de la ei deoarece ajutorul oferit de stat tocmai in aceasta indemnizatie consta. 
 
"Statul va plati,  nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea am si simplificat procedurile prin care angajatorii pot avea acces la aceste resurse. Daca sunt angajatori cu angajati avand contracte individuale de munca, atunci in baza unei cereri si a unei declaratii, doua modele foarte simple, (...) oamenii vor avea acces rapid la fondurile guvernamentale. Se pot depune incepand cu 1 aprilie, oricand in intervalul de pana in 15 zile incepand din prima zi a lunii aprilie, urmand ca imediat ce se va depune cererea, indiferent ca este vorba de AJOFM sau AJPIS, sa se proceseze rapid si sa se si vireze banii pentru angajator, astfel incat, pana la jumatatea lunii, asa cum se intampla in practica oricarei companii, sa se poata incasa si banii si sa se poata face si platile de indata catre angajati. Pentru angajatii cu contracte individuale de munca, avand in vedere ca statul acopera si contributiile la salariile acestora, plata se va face la angajator, urmand ca acesta sa ii vireze in trei zile banii si sa plateasca toate contributiile acoperite din resursele statului pentru salariile acestora, astfel incat ei sa aiba continuitate in aceasta perioada", a precizat Violeta Alexandru, citata de aceeasi sursa.
 
Cu toate acestea, ministrul Muncii atrage atentia ca vor exista controale la angajatorii care primesc somajul tehnic de la stat, dar doar dupa incheierea crizei actuale.
 
"Vor fi controale dupa aceasta perioada - subliniez, dupa perioada de criza, dar controale vor fi. Eu voi avea grija sa nu se faca abuzuri si voi fi atenta si eu si ceilalti colegi care au institutii, care se ocupa cu activitati de control, sa nu existe abuzuri. Dar sunt bani publici si trebuie sa fim responsabili pentru cheltuirea lor. De aceea spun ca cine ii va cheltui corect n-ar niciun motiv sa se ingrijoreze. Cine nu, probabil ca se sperie. Nu trebuie sa avem niciun fel de sperietura cu privire la eventuale verificari, pentru ca nu avem de gand sa se intample abuzuri. O parte din bani, cea mai mare parte din bani, sper, vor fi rambursati de Comisia Europeana si, prin urmare, suntem obligati, inclusiv prin procedurile pe care le avem in accesarea banilor europeni, sa efectuam aceste verificari, care insa nu au de ce sa sperie pe niciun angajator", a mentionat Violeta Alexandru.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]