Zi libera pentru salariatii romani care participa la recensamant online. CAND vor beneficia de aceasta?

zi libera recensamant 2022zi libera salariati recensamantrecensamant online
Zi libera pentru salariatii romani care participa la recensamant online. CAND vor beneficia de aceasta?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca un recensamant al populatiei si locuintelor trebuia sa aiba loc inca de anul trecut, dar din cauza situatiei fara precedent creata de pandemia Coronavirus - COVID-19, acesta nu a mai avut loc.

Incepand cu 1 februarie 2022, a debutat recensamantul populatiei si locuintelor, prin desfasurarea primei etape, cea de preluare a datelor din surse administrative si de creare si populare a bazei de date a recensamantului cu acest prim set de date, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
 
Elemente de noutate ale actualului Recensamant al populatiei si locuintelor (RPL2021) sunt:
 
• 100% informatizat in etapele de culegere si prelucrare a datelor;
• posibilitatea autorecenzarii - premiera in statistica romaneasca;
• recenzare prin interviu, cu inregistrarea datelor pe tablete, de catre un recenzor;

Recensamantul populatiei si locuintelor se desfasoara in trei etape:
 
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative si popularea bazei de date RPL2021;
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de catre recenzori, prin interviuri fata in fata (inregistrarea datelor in chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor)...mai multe detalii despre recensamant aici >>>
 
 

Cand vor beneficia de ziua libera pentru autorecenzare salariatii participanti?

 
Este demn de mentionat ca salariatii care se autorecenzeaza online vor primi o zi libera platita suplimentara, arata OUG nr. 19/2020. Acestia vor beneficia de ziua libera pentru recensamant 2022 DOAR dupa ce vor participa efectiv la aceasta activitate.

Adica, dupa ce vor prezenta un cod de confirmare primit in urma incheierii procesului de autorecenzare online. Procesul va incepe in luna martie si va dura pana in luna mai, aici ne referim strict la autorecenzarea cetatenilor.
 
Asadar, ordonanta mai sus mentionata stabileste ca salariatii care opteaza pentru autorecenzare sa se bucure de inca o zi libera, dorindu-se incurajarea de a participa la astfel de evenimente online.
 
Potrivit textului de ORDONANTA DE URGENTA nr. 19 din 4 februarie 2020, privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2021:
 
"Articolul 49
 
(1) Persoanele salariate care se autorecenzeaza prin intermediul internetului au dreptul la o zi libera, platita, in scopul incurajarii utilizarii cu predilectie a acestei metode. Dovada autorecenzarii on-line se realizeaza prin prezentarea codului de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii.
 
(2) Codul de confirmare a incheierii cu succes a autorecenzarii este generat automat de solutia informatica functionala pe site-ul recensamantului pentru fiecare formular individual transmis cu succes catre baza de recensamant RPL2021.
 
(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzarii on-line au obligatia de a le acorda acestora ziua libera, platita, prevazuta la alin. (1), la o data stabilita de comun acord cu persoanele indreptatite. Ziua libera platita se acorda in termen de maximum 12 luni de la data realizarii cu succes a autorecenzarii.
 
(4) Se acorda o singura zi libera, platita, unei persoane salariate, indiferent daca aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine si pentru alti membri ai gospodariei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanta de urgenta".
 
Mentionam si ca recensamantul populatiei si locuintelor din Romania programat pentru 2021, conform OUG nr. 19/2020, a fost amanat pentru 2022, in perioada februarie - iulie, in loc de iulie - noiembrie 2021, din motive lesne de inteles, avand in vedere criza Covid-19.
 
Dovada participarii la autorecenzarea online se va face prin prezentarea unui cod de confirmare, primit in urma incheierii procesului.



de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zi libera recensamant 2022zi libera salariati recensamantrecensamant online

Data aparitiei: 11 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Zi libera pentru salariatii romani care participa la recensamant online. CAND vor beneficia de aceasta? Nota: 3.21 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]