Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania (FNPR) si-a exprimat recent ingrijorarea, intr-un comunicat oficial, referitor la declaratiile prim-ministrului si ale ministrului Muncii si Protectiei Sociale privind producerea unui colaps in sistemul public de pensii.
Astfel, FNPR solicita Guvernului sa explice daca are in vedere adoptarea unor masuri pentru cresterea locurilor de munca, cu scopul majorarii numarului de contributori la bugetele de asigurari sociale.
"Recentele declaratii amenintatoare ale primului-ministru al Guvernului si ale ministrului Muncii si Protectiei Sociale privind producerea unui colaps in sistemul public de pensii - ceea ce justifica, se intelege, adoptarea unor masuri care sa impiedice acest dezastru - au provocat neliniste si teama. Consiliul National al Federatiei, reunit ad-hoc, propune Guvernului sa faca cunoscute public daca alaturi de inghetarea pensiilor si elaborarea unei noi legi pentru sistemul public de pensii vor fi luate si masuri pentru cresterea numarului locurilor de munca in economia nationala, ceea ce ar insemna sporirea numarului platitorilor de contributii de asigurari sociale", au precizat reprezentantii FNPR, potrivit Agerpres.
De asemenea, se solicita Guvernului sa precizeze in ce masura fondurile de pensii administrate privat sunt si ele in colaps, asa cum se discuta despre fondul public de pensii.
Potrivit aceleiasi surse, FNPR aminteste ca fondul pentru plata pensiilor din sistemul public este constituit in proportie de peste 85% din contributiile de asigurari sociale, platite din veniturile lor de cei 6 milioane de salariati existenti in Romania si subliniaza ca, din fondul national de pensii publice s-au platit anul trecut urmatoarele categorii de pensii: pensii datorate unui numar de 3.650.000 de pensionari pentru limita de varsta; pensii anticipate pentru 106.000 de pensionari; pensii pentru 435.000 de pensionari de invaliditate, din care 200.000 au dreptul de a munci; pensii de urmas pentru 466.745 de persoane.
De asemenea, se atrage atentia asupra faptului ca subventia fondului de pensii publice din bani de la buget este marita din cauza practicii ANAF de a stinge datoriile companiilor la bugetul de asigurari sociale prin alte cai decat prin incasare.
"Daca datoriile unitatilor economice la bugetul de asigurari sociale - 10 miliarde lei in 2020 - nu ar fi fost stinse de ANAF pe alte cai decat incasari si, de asemenea, daca Fondul pentru plata pensiilor din sistemul public nu s-ar fi diminuat in 2020 cu 12 miliarde de lei transferate pentru Pilonul II de pensii, subventia de la bugetul general al tarii pentru bugetul de asigurari sociale ar fi fost mai mica (in tarile membre ale UE este o practica comuna subventionarea bugetului de asigurari sociale)", se arata in comunicatul semnat de presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, citat de aceeasi sursa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<