Cum putem sa responsabilizam angajatii sa isi ia concediu de odihna in perioada deja planificata, de comun acord cu managementul? Sunt si angajati care nu respecta planificarea si nu aduc niciun motiv obiectiv.
Ce se poate face intr-o astfel de situatie?
Specialistii PortalCodulMuncii.ro puncteaza faptul ca textul Codului muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Tinem cont de faptul ca angajatorul este obligat sa acorde in natura salariatilor sai concediul de odihna astfel cum a fost programat, iar salariati sunt obligati sa respecte efectuarea concediului de odihna potrivit programarilor.
Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Asadar, motive obiective pentru care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in perioada in care a fost programat ar putea fi concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc.
Ce solutie are angajatorul? El poate introduce in regulamentul intern o clauza conform careia neefectuarea concediului de odihna in perioada programata, fara un motiv obiectiv, sa constituie abatere disciplinara iar repetarea acestei abateri sa constituie abatere disciplinara grava, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro