Angajatul nu isi ia concediu de odihna conform planificarii. Il putem sanctiona disciplinar?

concediu de odihnaefectuarea concediului de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla in situatia in care la nivelul departamentelor se efectueaza o planificare a concediilor de odihna iar angajatii nu o respecta?

Cum putem sa responsabilizam angajatii sa isi ia concediu de odihna in perioada deja planificata, de comun acord cu managementul? Sunt si angajati care nu respecta planificarea si nu aduc niciun motiv obiectiv.

Ce se poate face intr-o astfel de situatie?

Specialistii PortalCodulMuncii.ro puncteaza faptul ca textul Codului muncii stabileste ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Tinem cont de faptul ca angajatorul este obligat sa acorde in natura salariatilor sai concediul de odihna astfel cum a fost programat, iar salariati sunt obligati sa respecte efectuarea concediului de odihna potrivit programarilor.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro precizeaza faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Asadar, motive obiective pentru care salariatul nu a efectuat concediul de odihna in perioada in care a fost programat ar putea fi concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc.

Ce solutie are angajatorul? El poate introduce in regulamentul intern o clauza conform careia neefectuarea concediului de odihna in perioada programata, fara un motiv obiectiv, sa constituie abatere disciplinara iar repetarea acestei abateri sa constituie abatere disciplinara grava, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaefectuarea concediului de odihna

Data aparitiei: 18 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatul nu isi ia concediu de odihna conform planificarii. Il putem sanctiona disciplinar? Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]