Caz practic: Plafonare numar persoane aflate in intretinerea unui salariat

OUG 111/2010concediu crestere copildeducerea personalapersoane aflate in intretinere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unui salariat, care si-a exprimat intentia de a intra in concediu crestere copil pana la 2 ani, pentru al doilea copil, dupa expirarea perioadei de lauzie de 42 de zile a sotiei.

Sotia sa, cat si primul copil sunt trecuti in intretinerea salariatului nostru (sotia neavand niciun venit). Vom stabili daca cel de-al doilea copil poate fi trecut in intretinerea angajatului, incepand cu luna ianuarie 2013, in conditiile in care copilul s-a nascut la 3 ianuarie 2013. De asemenea, vom vedea daca salariatul poate avea trei persoane in intretinere in timpul concediului de crestere copil.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 56 din Legea 571/2003 - Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 3.000 lei inclusiv. Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500 lei. Copiii minori ai salariatului, in varsta de pana la 18 ani impliniti, sunt considerati intretinuti.

Modul de calcul al acesteia este reglementat de art. 56 din Codul fiscal si de prevederile Ordinului ministrului finantelor publice 1.016/2005 privind aprobarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizeaza venituri din salarii la functia de baza, incepand cu luna iulie 2005, potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal si ale Legii 348/2004 privind denominarea monedei nationale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, un salariat poate avea maximum 4 astfel de persoane in intretinere pentru care va primi deducerea personala, fiind obligatoriu ca acestea sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru a putea avea respectiva titulatura. Salariatul poate avea mai mult de 4 persoane declarate catre angajator ca fiind in intretinerea lui, insa doar pentru 4 dintre ele va primi deducerea.

Totodata, potrivit prevederilor alin. (6) al art. 56 din Codul fiscal , indiferent daca o persoana intra in intretinere de la 1 ale lunii sau pe parcursul lunii, salariatul va beneficia de deducerea personala aferenta acestuia, in suma integrala aferenta unei luni intregi. Asadar, perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.

De asemenea, precizam ca persoana in cauza beneficiaza de deducere personala numai pentru veniturile din salarii, deci numai pana la data de 15 februarie, data de la care contractul individual de munca i se suspenda, la cerere, in temeiul art 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , republicata, pentru concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani, daca persoana in cauza indeplineste conditiile reglementate de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.


Pe perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani persoana in cauza primeste o indemnizatie lunara stabilita potrivit OUG 111/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare. In concluzie, pe perioada cat persoana in cauza se afla in concediu pentru cresterea copilului aceasta nu incaseaza venituri din salarii, pe cale de consecinta nu va beneficia nici de deducere personala.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 111/2010concediu crestere copildeducerea personalapersoane aflate in intretinere

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic: Plafonare numar persoane aflate in intretinerea unui salariat Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]