In cadrul unei societati, un intern incadrat cu contract de internship pe perioada determinata de 3 luni lipseste una sau doua zile, fara concediu medical. Contractul de internship se prelungeste pentru realizarea normei sau inceteaza de drept la data stabilita prin contract?
Raspunsul specialistului:
Modul de organizare a programelor de internship, incheierea contractului de internship, drepturile si obligatiile internului si ale organizatiei-gazda care organizeaza asemenea programe sunt reglementate prin Legea nr. 176/2018 privind internshipul.
Pe perioada contractului de internship, internul trebuie sa indeplineasca activitatile stabilite prin programul de internship cu respectarea numarului de ore prevazut de acesta. In lege se prevede ca durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Prin urmare, in opinia noastra trebuie sa analizati contractul de internship si programul specific, inclusiv numarul de ore alocate pentru derularea programului.
Daca din aceasta analiza rezulta ca internul a realizat numarul de ore prevazut in program, chiar daca a lipsit 2 zile, atunci, in opinia noastra, contractul poate inceta la termen.
Spre exemplu, pornind de la premisa ca daca pentru un contract de 6 luni sunt stabilite un numar maxim de 720 de ore, atunci pentru un contract de 3 luni ar putea fi un numar de 360 de ore, respectiv 120 ore /luna de contract, iar acest numar de ore ar putea fi indeplinit, chiar daca internul a lipsit o zi sau doua.
Daca se constata ca internul nu a realizat numarul de ore prevazut, atunci, apreciem ca puteti prelungi contractul pentru indeplinirea in integralitate a programului.
Avand in vedere faptul ca la finalul programului de internship organizatia gazda trebuie sa evalueze internul si sa emita un certificat de internship, apreciem ca programul trebuie executat in totalitate, in conformitate cu numarul de ore stabilit la incheierea contractului de internship.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<