Studiu de caz: Data incetarii CIM cu durata determinata

09 Septembrie 2011
09 Septembrie 2011
incetare CIMCIM durata determinataneprelungire contract
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 12.09.2011

In ceea ce priveste incetarea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, se va da ca exemplu o societate care a angajat o persoana pe durata determinata de 3 luni. Odata cu expirarea acestei perioade incluse in contract (01.07.2010 - 01.10.2010), societatea nu mai doreste prelungirea CIM. In consecinta, cu ce data va inceta activitatea? De asemenea, exista vreo restrictie de a mai angaja pe durata determinata?

Luna calendaristica incepe pe data de 1 si se incheie pe data de 30 sau 31. O luna nu reprezinta obligatoriu 31 de zile, poate avea intre 28 de zile (luna februarie) si 31 de zile (lunile ianuarie, martie, mai, iulie, august, octombrie, decembrie). Astfel contractul individual de munca incheiat pe o durata de 3 luni cu incepere de la 1 iulie se finalizeaza la 30 septembrie iar decizia de incetare a activitatii va fi facuta in data de 1 octombrie 2010. Incetarea are temei de drept art. 56 lit. j) din Codul muncii - Legea nr. 53/2003.

Atat ziua incheierii contractului individual de munca, in acest caz data de 30 iunie 2010 cat si ziua incetarii contractului individual de munca, respectiv 1 octombrie 2010, nu fac parte din perioada contractului. Niciodata ziua incheierii si ziua incetarii nu se calculeaza.

In REVISAL data inceperii activitatii este 01.07.2010 insa data inregistrarii in REVISAL este 30 iunie 2010.  Insa daca societatea mentioneaza ca si perioada 01.07. - 01.10. 2010 si nu 01.07. - 30.09.2010 atunci decizia de incetare va fi cu data de 04.10.2010 deoarece data de 02 octombrie este intr-o zi de repaus saptamanal.

In temeiul dispozitiilor art. 80 din Codul muncii, prin derogare de la regula potrivit careia contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata, angajatorii au posibilitatea de a angaja personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata. Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie si poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni si de cel mult doua ori consecutiv.
Intre aceleasi parti se pot incheia cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata succesiv, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni.

Contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni.

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
- inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
- cresterea temporara a activitatii angajatorului;
- desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
- in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
- angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
- ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
- angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
- in alte cazuri prevazute expres de legi speciale, ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Asadar, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
- 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
- 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
- 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
- 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Aceste dispozitii nu sunt aplicabile:
- in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
- in cazul in care un nou contract individual de munca pe durata determinata este incheiat in vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter exceptional;
- in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune datorita unor motive obiective prevazute expres de legi speciale;
- in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata a incetat din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului, pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.

Angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.

O copie a anuntului se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Referitor la conditiile de angajare si de munca, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

In acest sens, salariatul permanent comparabil reprezinta salariatul al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale. Atunci cand nu exista un salariat permanent comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil. In cazul in care nu exista un contract colectiv de munca aplicabil, se au in vedere dispozitiile legislatiei in vigoare.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]