Cele mai reduse decalaje salariale intre barbati si femei, in Romania

decalaj salarial femei si barbatidiferente salarialediferente salariale barbati si femei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Femeile din Uniunea Europeana castiga cu 16,2%, in medie, mai putin decat barbatii. Cel mai mic decalaj este inregistrat in Romania, de 5,2%, in timp ce la polul opus se afla Grecia, cu 25,3%, conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeana in 26 octombrie. Printre problemele pe care le intampina femeile, la nivel european, se numara in continuare castigurile salariale mai mici, orele mai putine lucrate sau ratele mai scazute ale ocuparii fortei de munca.

Ziua Europeana a Egalitatii Salariale va fi marcata in data de 3 noiembrie. Aceasta este data la care, desi anul de munca nu s-a incheiat, femeile inceteaza, in mod simbolic, sa mai fie platite. Acest lucru nu se intampla in cazul colegilor barbati.

In perspectiva acestei zile, prim-vicepresedintele Frans Timmermans, comisarul Marianne Thyssen si comisarul VÄ›ra Jourová au declarat: „Femeile si barbatii sunt egali. Aceasta egalitate este una dintre valorile fondatoare ale UE, insa acest lucru nu schimba faptul ca, in continuare, in comparatie cu colegii lor barbati, femeile lucreaza de fapt doua luni pe an fara plata. Nu mai putem accepta aceasta situatie...”

In Romania, decalajul salarial intre femei si barbati s-a micsorat in ultimii ani. Astfel, de la 8,8% in 2010, a coborat la 5,8% in 2015, respectiv 5,2% in 2016, conform datelor Eurostat.

La nivelul UE, aceasta tendinta a ramas aproape neschimbata. Daca in 2010 decalajul era de 16,4%, in 2016 a ajuns la 16,2%. Grecia a ramas tara cu cel mai mai decalaj in toti anii analizati.

In ce priveste decalajul intre castigurile totale ale femeilor si cele ale barbatilor, in Romania acesta este de 26,8%. In UE, acest decalaj urca la 39,6%.


Printre factorii care contribuie la aceste decalaje:
  •     functiile de conducere si supervizare, detinute in mare parte de barbati; la varful ierarhiei, doar 6,3% dintre directorii executivi sunt femei;
  •     femeile preiau sarcini importante neremunerate, cum sunt activitatile gospodaresti si de ingrijire a copiilor sau a membrilor familiei, in proportie mare decat barbatii: 22 ore saptamanal in randul femeilor, fata de doar 9 ore saptamanal pentru barbati;
  •     femeile au tendinta sa petreaca perioade in afara pietei muncii mai des decat barbatii;
  •     segregarea in domeniul educatiei si pe piata muncii; aceasta inseamna ca in cadrul unor sectoare si categorii profesionale, exista tendinta ca femeile sa fie suprareprezentate, in timp ce in altele, barbatii sunt cei suprareprezentati;
  •     discriminarea salariala, desi este ilegala, continua sa contribuie la decalajul salarial intre femei si barbati.


Factorii care sunt la originea diferentei de remunerare intre femei si barbati sunt multipli: femeile lucreaza mai frecvent cu fractiune de norma, se confrunta in cariera lor profesionala cu asa-numitul fenomen al „plafonului de sticla”, lucreaza in sectoare in care remuneratiile sunt mai mici sau sunt adesea obligate sa isi asume responsabilitatea principala pentru ingrijirea familiilor lor. Una dintre modalitatile prin care se pot gasi solutii pentru aceste probleme este imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata a familiilor, care ar putea fi atins prin adoptarea propunerii de directiva inaintate de Comisie.



...citeste mai multe pe europa.eu >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decalaj salarial femei si barbatidiferente salarialediferente salariale barbati si femei

Data aparitiei: 27 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cele mai reduse decalaje salariale intre barbati si femei, in Romania Nota: 3.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]