Conform studiilor, cel mai greu isi gasesc un loc de munca in Romania femeile care au peste 45 de ani. Potrivit analizei Great HRs Community, si barbatii dupa aceasta varsta intampina dificultati mai mari in gasirea unui job fata de cei mai tineri, informeaza Agerpres.
De asemenea, femeile din Uniunea Europeana castiga cu 16,2%, in medie, mai putin decat barbatii. Cel mai mic decalaj este inregistrat in Romania, de 5,2%, in timp ce la polul opus se afla Grecia, cu 25,3%, conform celui mai recent raport publicat de Comisia Europeana in 26 octombrie. Printre problemele pe care le intampina femeile, la nivel european, se numara in continuare castigurile salariale mai mici, orele mai putine lucrate sau ratele mai scazute ale ocuparii fortei de munca...mai multe despre decalajele dintre barbati si femei aici >>>
"(...) in societati ceva mai traditionaliste, cum este si Romania, munca femeilor pare a fi subapreciata. Atunci cand o femeie de peste 45 de ani se prezinta la interviu, multi angajatori se gandesc automat: ce fel de responsabilitati are in afara locului de munca si in ce fel acestea ii pot afecta disponibilitatea...", declara Alina Anghel, co-fondator al Great HRs Community si al proiectului Angajez 45+.
Desigur ca multi angajatori au senzatia ca femeile care au lipsit mult de pe piata muncii, fie ca au crescut copiii fie din alte motive, cu siguranta nu mai sunt la curent cu trendurile actuale. Asa ca acestea au de pierdut, in special daca au stat mult acasa.
Dar exista si vesti bune, romancele stau foarte bine la capitolul detinerii functiei de manager, de exemplu, ocupand in jur de 41% din posturile disponibile. Media europeana este 35%, mai arata statisticile.
Totodata, in Romania se prezinta unele dintre cele mai mici diferente salariale intre barbati si femei, ceea ce nu poate fi decat o veste imbucuratoare.
Criza fortei de munca versus persoanele de peste 45 de ani care sunt indezirabile
Cel putin asa considera angajatorii care evita sa-i cheme pe acestia la interviuri, tocmai de aceea conceptia legata de varsta ar trebui depasita. Intr-o societate care se confrunta cu o criza acuta a deficitului de personal este imperios necesar sa depasim limitele si discriminarile. Profesionistii din HR si recrutare ar trebui sa depaseasca aceste bariere si sa recruteze oameni din aceasta categorie, conform studiului mai sus mentionat.
Femeile cu varsta 45 - 54 de ani inregistreaza o rata a somajului de 2,8%, cu 0,8% mai mare fata de femeile din segmentul 35 - 44 de ani si cu 0,2% mai mare fata de barbatii din aceeasi categorie de varsta, concluzioneaza Institutul National de Statistica.