Mod calcul indemnizatie concediu de odihna. Ce sporuri includem?

concediu de odihnamod calcul indemnizatie concediuspor calcul concediu
Mod calcul indemnizatie concediu de odihna. Ce sporuri includem?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Care este modul de calcul al concediului de odihna? Luam in calcul sporul de vechime si alte sporuri ? Cum procedam intr-o luna cu concediu medical?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii prevede ca, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
 
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
 
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
 
Nu exista nicio prevedere in legislatie care sa detalieze indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent. In lipsa unei astfel de prevederi legale nici noi nu putem detalia sporurile cu caracter permanent.
 
Angajatorul incadreaza sporurile si indemnizatiile in sporuri cu caracter permanent in functie de frecventa cu care sunt acordate acestea. Jurisprudenta CJUE poate fi de folos in aceasta incadrare.
 
Astfel, Curtea de Justitie Europeana in cauza C 539/12 a declarat astfel:
 
„Articolul 7 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii si unor practici nationale in temeiul carora un lucrator a caruiremuneratie se compune, pe de o parte, dintr un salariu de baza si, pe de alta parte, dintr un comision al carui cuantum este stabilit in functie de contractele incheiate de angajator ca rezultat al vanzarilor realizate de acest lucrator nu are dreptul, pentru concediul anual platit, decat la o remuneratie compusa exclusiv din salariul de baza.
 
Metodele de calcul al comisionului la care un lucrator, precum reclamantul din litigiul principal, are dreptul pentru concediul anual trebuie apreciate de instanta nationala, pe baza normelor si a criteriilor stabilite de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si in lumina obiectivului urmarit la articolul 7 din Directiva 2003/88.”
 
Prin aceeasi hotarare s-a prevazut astfel:
 
“In plus, Curtea a precizat ca toate elementele remuneratiei globale aferente statutului personal si profesional al lucratorului trebuie sa fie mentinute pe durata concediului anual platit al lucratoruluimentionat. Astfel, daca este cazul, primele aferente calitatii sale de superior ierarhic, vechimii sau calificarilor sale profesionale trebuie sa fie mentinute (a se vedea, in acest sens, Hotararea Parviainen, C 471/08, EU:C:2010:391, punctul 73, precum si Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 27).
 
In schimb, potrivit aceleiasi jurisprudente, acele elemente ale remuneratiei globale a lucratorului care au ca scop numai acoperirea unor costuri ocazionale sau accesorii intervenite cu ocazia executarii sarcinilor care revin lucratorului potrivit contractului sau de munca nu trebuie luate in considerare la calculul sumei cuvenite lucratorului pe durata concediului anual (a se vedea Hotararea Williams si altii, EU:C:2011:588, punctul 25).”
 
Cum nu exista o definitie a sporurilor permanente incadrarea in categoria acestor sporuri va fi facuta de angajator tinand cont de frecventa acordarii sporurilor.
 
Exemplu mod de calcul indemnizatie concediu de odihna
 
Etapa I Calcularea mediei salariilor din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul.
 
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna: I zilnica = S1 + S2 + S3/Numar zile lucratoare I concediu = I zilnica x nr. zile CO
Etapa a II-a Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra)
S concediu = S 4 : nr. zile lucratoare x nr. zile CO
Etapa a III-a Se compara I concediu cu S concediu.
 
Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci se acorda valoarea I concediu.
Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci se acorda S concediu.
 
Astfel, daca in baza de calcul al veniturilor din cele 3 luni intra si o indemnizatie pentru concediu medical, chiar daca valoarea astfel calculate scade, se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.
Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnamod calcul indemnizatie concediuspor calcul concediu

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 09 Iulie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Mod calcul indemnizatie concediu de odihna. Ce sporuri includem? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare cetatean din India. ConditiiIntrebare: Care sunt documentele necesare pentru angajare muncitori din India? Sunt anumite proceduri care trebuie sa le parcurga angajatorul? care sunt institutiile statului care trebuie informate cu privire la noii angajati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal. Sporul de weekendIntrebare: Societatea are program de functionare de la 8 la 16. In weekend sunt persoane care lucreaza 4 sau 6 ore aleator (persoana x luna aceasta are doar 6 ore sambata , luna viitoare are 12 ore , luna 3 nu are ore suplimentare) . Orele respective sunt tratate ca si ore suplimentare si se achita conform Codului muncii. Pentru persoanele respective societatea trebuie sa acorde spor de weekend? Daca da, care este baza de aplicare pentru acest spor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]