Problema:
Exista posibilitatea de introducere a etapelor de crestere salariala aplicabile in baza rezultatelor evaluarii performantelor individuale in contractul individual de munca (CIM)?
Solutia specialistului:
Elementele obligatorii ale contractului individual de munca sunt enumerate la art. 17 din Codul muncii. Astfel, potrivit art. 17 lit. c), contractul de munca va contine salariul de baza, alte elemente constitutive la veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Conform art. 162 alin. (2) din Codul muncii, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat. Salariul astfel negociat se inscrie in contractul individual de munca. Prin urmare, in contractul individual de munca se inscrie salariul negociat intre angajator si salariat. Asadar, daca salariatul si angajatorul au negociat un salariu de baza de x lei, acesta se va inscrie in contractul individual de munca. De asemenea, daca pe langa salariul de baza au fost negociate sporuri, indemnizatii si alte adaosuri, in contractul individual de munca vor fi mentionate si acestea astfel cum au fost negociate.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Unul dintre elementele registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) il constituie, conform art. 3 alin. (2) lit. g) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Astfel, dintre elementele salariului, in registrul general de evidenta a salariatilor se inregistreaza salariul de baza lunar brut si sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Criteriile, procedura de evaluare si rezultatele evaluarii vor fi mentionate in Regulamentul intern (art. 242 lit. i) din Codul muncii republicat.
Pe parcursul executarii contractului individual de munca orice modificare a elementelor acestuia se poate efectua prin act aditional.
In concluzie, orice modificare a salariului asa cum a fost inregistrat in contractul individual de munca si in registrul general de evidenta a salariatilor se va face prin act aditional.