Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, acordat la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului (conform Legii nr. 210/1999 a concediului paternal si a Hotararii Guvernului nr. 244/2000, care reglementeaza normele de aplicare a acestui act normativ).
De remarcat ca, in mod surprinzator, Codul muncii a omis sa includa concediul paternal printre cazurile de suspendare a contractului individual de munca pe parcursul carora concedierea este interzisa. Astfel, in art. 60 din Codul muncii se prevede interzicerea concedierii pe parcursul concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, pe durata concediului de ingrijire a copilului bolnav etc. Nu insa si pe perioada concediului paternal. Deci salariatul poate fi concediat in timp ce se afla in executarea acestui concediu.
Profitati acum de sfaturile si trucurile celor mai experimentati specialisti in dreptul muncii! Aflati cum sa folositi Codul Muncii 2010 in interesul dvs., indiferent de problema cu care va confruntati. Clic aici!
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii 2010 exact asa cum trebuie aplicat, in orice situatie!