Specialistii PortalCodulMuncii.ro au primit aceasta intrebare pe adresa redactiei.
Raspunsul expertilor:
Atat HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor cat si Ordinul 1918/2011 pentru aprobarea procedurii si actelor pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si a procedurii privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic nu institutie obligativitatea detinerii unui curs de inspector de resurse umane, pentru persoanele ce vor opera in Revisal.
Astfel, potrivit prevederilor art. 2 alin.(5) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) completarea si transmiterea acestuia se fac de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
Potrivit alin. (6) al aceluiasi articol, angajatorii pot contracta serviciul de completare si transmitere a registrului prin incheierea, cu respectarea dispozitiilor art. 20 alin. (5) din Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, de contracte de prestari servicii cu prestatori inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca, care isi desfasoara activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, conditia pe care trebuie sa o indeplineasca persoana care va opera in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) este ca trebuie sa fie nominalizata printr-o decizie scrisa de catre angajator.
Astfel, raspunderea este pe umerii angajatorului. Cum se protezeaja si cum se asigura ca numeste persoana potrivita o va putea face prin stabilirea unor conditii in regulamentul intern.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro