Guvernul a modificat si completat modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap si a stabilit modul de decontare a carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea acestora, a familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale.
Totodata, Executivul a decis ca biletele de calatorie gratuita acordate persoanelor cu handicap aferente anului 2020 sa poata fi utilizate si in luna ianuarie a anului 2021.
Prin Hotarârea de Guvern adoptata s-a stabilit utilizarea unui nou model de bilet pentru transport interurban, cu noi caracteristici si noi elemente de siguranta, fiind adaptat ultimelor modificari aduse Legii nr. 448/2006, referitoare la inlocuirea calatoriilor de tip dus-intors cu calatoriile simple. Astfel, persoana beneficiara poate efectua calatoria pe intreaga distanta cu un singur operator de transport interurban, fiind eliminate sintagmele „calatorii dus”, respectiv „calatorii intors”.
De asemenea, sunt aduse clarificari cu privire la cheltuielile realizate pentru transportul interurban, s-a simplificat procedura de decontare a carburantului necesar deplasarii cu autoturismul, iar optiunea beneficiarului pentru una dintre cele doua forme de sprijin va putea fi comunicata online, printr-o cerere.
Numarul de calatorii pentru care se deconteaza carburant in cursul unui an nu poate depasi cele 24 calatorii pentru persoana cu handicap grav si 12 calatorii pentru persoana cu handicap accentuat.
Informatii de background:
Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 145/2020 si de Legea nr. 193/2020, prevede ca persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de calatorii pe an calendaristic, iar cele cu handicap accentuat pentru 12 calatorii pe an calendaristic, fiind astfel inlocuite calatoriile dus-intors pe an calendaristic cu calatorii pe an calendaristic.
Totodata, a fost introdus dreptul persoanelor cu handicap de a opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului, conform legii, si aflat in proprietatea acestora, corespunzator costurilor biletelor de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, dupa caz, fara a depasi suma de 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<