In ceea ce priveste angajarea persoanelor cu handicap, legea prevede ca acestea pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale ÅŸi capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti (art. 77 alin. 1 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare).
In continuare, conform dispozitiilor art. 86 alin. (1) lit. a) din aceeasi lege, comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap stabileste incadrarea in grad de handicap si, dupa caz, orientarea profesionala a adultului cu handicap, capacitatea de munca.Prin urmare, doar persoanele cu handicap cu capacitate de munca constatata prin certificat potrivit legii pot fi angajate in munca.
Procedura de angajare a persoanelor aflate in aceasta situatie mentionata mai sus necesita, in afara certificatelor care fac dovada capacitatii de munca, si urmatoarele documente: cerere de angajare, curriculum vitae, cartea/buletinul de identitate, actele (certificate, diplome, atestate) privind existenta studiilor si a calificarii necesare pentru executarea viitoarelor obligatii de serviciu (intr-o anumita functie sau meserie), certificatul medical (fisa de aptitudini), recomandare de la ultimul loc de munca si, pentru cei ce urmeaza a fi angajati gestionari, va fi nevoie si de o dovada eliberata de agentul economic, autoritatea sau institutia publica in care a fost anterior incadrat, din care sa rezulte ca nu a produs pagube sau in situatia in care a produs, natura acestora si daca ele au fost acoperite (art.6 din Legea 22/1969).
In continuare, pentru angajarea persoanelor cu handicap este nevoie si de actul de repartizare in munca (pentru absolventi ai institutiilor de invatamant, someri, beneficiari de ajutor social, persoane cu handicap), livretul militar sau adeverinta de recrutare (Legea 46/1996), cazier judiciar (unde este cazul), nota/fisa de lichidare si de autorizatia de munca in cazul cetatenilor straini.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In schimb, angajatorul are obligatia de informare a persoanei care isi manifesta intentia de angajare in conformitate dispozitiile art. 17 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prin urmare, aceasta dovada se va regasi intre documentele anterioare incheierii CIM.