"Daca un angajat a aderat la un fond de pensii pilonul 3 si in perioada aprilie 2023- decembrie 2023 si-a platit aceasta contributiie personal si nu prin angajator, mai poate beneficia de deductibilitate pentru contributiile virate personal in anul 2023? Daca da, cum se face acest lucru? Este angajatorul implicat in vreun fel in acest proces avand in vedere ca nu exista nici un act intre furnizorul de pensii private, angajat si angajator?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!
Noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE va scapa acum de amenzile ITM! Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare, COMANDA ACUM >>>
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
1. (i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
2. (ii) cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
3. (iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
4. (iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
5. (v) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
Astfel, conform acestei dispozitii legale angajatorul are obligatia sa deduca la locul unde salariatul are functia de baza contributiile la pensiile facultative in limita sumei de 400 Euro/an la locul indiferent daca angajatorul este cel care efectueaza plata sau plata este efectuata de salariat.
Daca plata este efectuata de salariat acesta trebuie sa prezinte angajatorului documente justificative: actul individual de aderare si dovada platii.
Daca la data efectuarii calculului drepturilor salariale salariatul nu a prezentat angajatorului documente justificative, apreciez ca deducerea nu se mai poate acorda retroactiv.
Intrucat nu s-a inchis luna decembrie, angajatorul poate acorda deducerea din baza de calcul al impozitului datorat pe luna decembrie in limita acestuia cu respectarea plafonului de 400 Euro/an daca salariatul depune documente justificative.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<