ITM Bucuresti a refuzat sa inregistreze contractul colectiv de munca Sindalimenta. Protest si explicatiile ITM

Ioana Pavel
Ioana Pavel
24 Mai 2021
24 Mai 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
contract colectiv muncarefuz itm inregistrare contractsindicat reprezentativa unitatesindalimenta contract itm bucuresti
ITM Bucuresti a refuzat sa inregistreze contractul colectiv de munca Sindalimenta. Protest si explicatiile ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (Sindalimenta) a organizat un protest in fata sediului ITM Bucuresti dupa ce reprezentantii institutiei au refuzat sa inregistreze Contractul Colectiv de Munca negociat cu imbuteliatorul bauturii Pepsi-Cola, societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL.
 
Refuzul invocat de ITM Bucuresti este acela ca partea sindicala, reprezentata in negocieri de catre Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara - SINDALIMENTA, nu este reprezentativa la nivel de unitate, informeaza Agerpres. 
 
Conform aceleiasi surse, Sindalimenta sustine ca decizia ITM Bucuresti este in contradictie flagranta cu decizia Tribunalului Bucuresti din data de 02.09.2020 prin care se constata ca Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara este reprezentativa la nivel de grup de unitati, fiind indreptatita sa participe la negocierea contractelor colective de munca la nivelul unitatilor unde a obtinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA si Coca Cola Hbc Romania SRL).
 
"Din punctul de vedere al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Inspectoratul Teritorial de Munca a devenit o institutie care de multa vreme nu mai vegheaza asupra bunei functionari a relatiilor dintre sindicate si patronate, o institutie deprofesionalizata", se arata in comunicatul Sindalimenta.
 
Totodata, reprezentantii Sindalimenta atrag atentia asupra faptului ca, desi cunoaste problemele negative generate in relatiile de munca de Legea dialogului social, in urma modificarii ei in 2011, Inspectoratul Teritorial de Munca nu s-a implicat niciodata in promovarea unui proiect de schimbare a acestei legi. Unul din efectele negative ale actualei Legi a dialogului social este ca in sectorul privat nu mai exista federatii reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate, ceea ce conduce la imposibilitatea incheierii contractelor colectiv de munca la nivel national.
 
"Cu toate ca Inspectoratul Teritorial de Munca argumenteaza ca nu se poate implica sub nicio forma in interpretarea prevederile Legii dialogului social, din experienta noastra in relatia cu Inspectoratul Teritorial de Munca am constatat ca de foarte multe ori, fiecare inspector da propria interpretare prevederilor legii, generand situatii dintre cele mai absurde prin modul de aplicare. Mai mult, ca si in cazul PEPSI, institutia nu are capacitatea de decizie, de fiecare data cand apar situatii mai speciale, intarziind procedurile, solicitand puncte de vedere Ministerului Muncii. Ne intrebam atunci de ce mai exista aceasta institutie?”, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, citat de aceeasi sursa. 
 
Data fiind situtia recenta, Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitandu-i sa ia masuri urgente impotriva Inspectiei Muncii, astfel incat sa fie reinstaurat un cadru legal, atat din punct de vedere al functionarii acestei institutii, cat si al implicarii in solutionarea conflictelor dintre salariati si angajatori, in conditiile in care angajatii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]