In acest sens, proiectul de lege propune ca pensiile care se incadeaza intre 2.000 si 10.000 lei sa fie impozitate cu o cota de 10%, iar celor care sar de 10.000 de lei sa li se aplica o cota de impozit de 90%, la partea din pensie care depaseste limitele precizate (adica 10.000 lei).
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cuprinde aceaste potentiale schimbari. Senatul a depasit termenul legal de votare a proiectului, asa ca documental a fost adoptat tacit, iar Camera Deputatilor va da votul final, fiind for decizional in aceasta situatie.
Pensiile speciale depasesc pragul de bun-simt!
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Diurna legala in Romania si in strainatate
"In Romania exista o discrepanta foarte mare intre pensiile din sistemul public de pensii, care sunt in medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 si alte categorii de pensii, in special pensiile de serviciu, care depasesc praguri de bun-simt ale veniturilor, ajungand la cuantumuri astronomice de cateva zeci de mii de lei sau chiar mai mult ", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Iata cum ar arata art. 101 din Legea nr.227/2015:
"Alin. (2) al art.101 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de pana la 10.000 de lei lunar din pensii"
2. Dupa alin. (2) al art. 101 se introduce un nou aliniat, alin (2)1, cu urmatorul cuprins:
Pentru venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplica o cota de impunere de 90%"
Pentru a vedea mai multe informatii vezi propunerea legislativa AICI.
Aceasta initiativa legislativa ii apartine senatorului PSD Liviu Marian Pop.
ATENTIE! Proiectul de lege NU se aplica inca, pentru a intra in vigoare are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presedintele tarii, precum si publicarea in Monitorul Oficial.