Va fi infiintata o Autoritate Europeana a Muncii, din 2019. Protectie sociala pentru liber-profesionisti

autoritatea europeana a munciiocuparea fortei de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Infiintarea unei Autoritati Europene a Muncii (AEM) si asigurarea accesului la protectie sociala pentru toti salariatii si lucratorii independenti fac obiectul noilor propuneri prezentate de Comisia Europeana marti, 13 martie. Acestea sunt insotite de o comunicare pe tema monitorizarii implementarii Pilonului european al drepturilor sociale, strans legata de Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Eforturile noastre de asigurare a unei mobilitati echitabile a fortei de munca culmineaza cu propunerea de infiintare a unei Autoritati Europene a Muncii, esentiala pentru buna functionare a pietei europene a muncii. Ea va ajuta cetatenii si companiile care doresc sa se stabileasca intr-un alt stat membru sa gaseasca informatiile potrivite si va intari cooperarea dintre statele membre pentru aplicarea unor norme echitabile si eficiente. Prin propunerea noastra privind accesul la protectie sociala, colaboram cu statele membre pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat deoparte. Scopul nostru este sa le garantam cetatenilor accesul la prestatii adecvate, indiferent de cum va evolua situatia de pe piata muncii.”

Infiintarea AEM vizeaza un triplu obiectiv:
  •     furnizarea de informatii despre oportunitatile de lucru, ucenicie, recrutare si formare, precum si despre programele de mobilitate, pentru cetateni si companii si acordarea de indrumari referitoare la drepturi si obligatii legate de viata, munca si/sau functionarea intr-un alt stat membru;
  •     sprijinirea cooperarii dintre autoritatile nationale in context transfrontalier si garantarea respectarii fara dificultati si in mod eficient a normelor UE care protejeaza si reglementeaza mobilitatea;
  •     furnizarea de oportunitati de mediere si facilitarea gasirii de solutii in cazul litigiilor transfrontaliere.

AEM va fi infiintata cu statutul de noua agentie descentralizata a UE si ar trebui sa devina operationala in 2019, dupa incheierea procesului legislativ de constituire. Pentru a se inlesni infiintarea Autoritatii si a se asigura ca este operationala imediat dupa creare, Comisia instituie de asemenea un grup consultativ, alcatuit din reprezentanti ai principalelor parti interesate, care se va ocupa de aspectele practice ale viitoarei activitati a acesteia.

Propunerea de recomandare a Consiliului privind accesul la protectie sociala pentru persoanele care desfasoara o activitate independenta are in vedere urmatoarele aspecte:
  •     eliminarea disparitatilor formale in materie de protectie sociala;
  •     oferirea unei protectii sociale efective si adecvate;
  •     facilitarea transferului drepturilor de asigurari sociale de la un loc de munca la altul;
  •     oferirea de informatii transparente despre drepturile si obligatiile in materie de asigurari sociale salariatilor si lucratorilor independenti.

Pentru a completa atat initiativele existente deja, cat si pe cele care se contureaza la nivelul UE, Comisia si-a prezentat si viziunea referitoare la monitorizarea punerii in aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, prin examinarea prioritatilor acestuia in cadrul ciclului anual al Semestrului european. De asemenea, ea a prezentat un document de lucru ce recapituleaza cadrul juridic pentru fiecare din principiile Pilonului.


In conformitate cu procedura legislativa ordinara, propunerea de regulament pentru infiintarea AEM urmeaza sa fie examinata de Parlamentul European si de Consiliul UE.

Privind accesul la protectie sociala pentru cei ce desfasoara activitati independente, chestiunea urmeaza a fi examinata de Consiliul UE, care poate adopta recomandari pe baza unei propuneri a Comisiei in domeniile de competenta ale UE.

Comisia va prezenta pachetul de initiative ministrilor pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale in cadrul reuniunii Consiliului din 15 martie, de la Bruxelles. Totodata, la Consiliul European din 22 si 23 martie 2018, sefii de state si de guverne vor repune in discutie implementarea Pilonului european al drepturilor sociale.



Autoritatea Europeana a Muncii va completa si va facilita implementarea actualelor initiative de garantare a unei mobilitati echitabile, printre care revizuirea Directivei privind detasarea lucratorilor, elaborarea legislatiei specifice care reglementeaza sectorul transportului rutier international si modernizarea normelor UE privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind accesul la protectie sociala vine ca raspuns la realitatile in schimbare de pe piata muncii.

Initiativele fac parte din masurile luate in vederea implementarii Pilonului european al drepturilor sociale, concretizarea acestuia reprezentand un angajament politic si o raspundere comune. Monitorizarea implementarii sale este fundamentala pentru asigurarea unui progres palpabil pe teren.


Sursa: europa.eu


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autoritatea europeana a munciiocuparea fortei de munca

Data aparitiei: 15 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Va fi infiintata o Autoritate Europeana a Muncii, din 2019. Protectie sociala pentru liber-profesionisti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]