legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Va fi infiintata o Autoritate Europeana a Muncii, din 2019. Protectie sociala pentru liber-profesionisti

autoritatea europeana a munciiocuparea fortei de munca
Infiintarea unei Autoritati Europene a Muncii (AEM) si asigurarea accesului la protectie sociala pentru toti salariatii si lucratorii independenti fac obiectul noilor propuneri prezentate de Comisia Europeana marti, 13 martie. Acestea sunt insotite de o comunicare pe tema monitorizarii implementarii Pilonului european al drepturilor sociale, strans legata de Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Eforturile noastre de asigurare a unei mobilitati echitabile a fortei de munca culmineaza cu propunerea de infiintare a unei Autoritati Europene a Muncii, esentiala pentru buna functionare a pietei europene a muncii. Ea va ajuta cetatenii si companiile care doresc sa se stabileasca intr-un alt stat membru sa gaseasca informatiile potrivite si va intari cooperarea dintre statele membre pentru aplicarea unor norme echitabile si eficiente. Prin propunerea noastra privind accesul la protectie sociala, colaboram cu statele membre pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat deoparte. Scopul nostru este sa le garantam cetatenilor accesul la prestatii adecvate, indiferent de cum va evolua situatia de pe piata muncii.”

Infiintarea AEM vizeaza un triplu obiectiv:
  •     furnizarea de informatii despre oportunitatile de lucru, ucenicie, recrutare si formare, precum si despre programele de mobilitate, pentru cetateni si companii si acordarea de indrumari referitoare la drepturi si obligatii legate de viata, munca si/sau functionarea intr-un alt stat membru;
  •     sprijinirea cooperarii dintre autoritatile nationale in context transfrontalier si garantarea respectarii fara dificultati si in mod eficient a normelor UE care protejeaza si reglementeaza mobilitatea;
  •     furnizarea de oportunitati de mediere si facilitarea gasirii de solutii in cazul litigiilor transfrontaliere.

AEM va fi infiintata cu statutul de noua agentie descentralizata a UE si ar trebui sa devina operationala in 2019, dupa incheierea procesului legislativ de constituire. Pentru a se inlesni infiintarea Autoritatii si a se asigura ca este operationala imediat dupa creare, Comisia instituie de asemenea un grup consultativ, alcatuit din reprezentanti ai principalelor parti interesate, care se va ocupa de aspectele practice ale viitoarei activitati a acesteia.

Propunerea de recomandare a Consiliului privind accesul la protectie sociala pentru persoanele care desfasoara o activitate independenta are in vedere urmatoarele aspecte:
  •     eliminarea disparitatilor formale in materie de protectie sociala;
  •     oferirea unei protectii sociale efective si adecvate;
  •     facilitarea transferului drepturilor de asigurari sociale de la un loc de munca la altul;
  •     oferirea de informatii transparente despre drepturile si obligatiile in materie de asigurari sociale salariatilor si lucratorilor independenti.

Pentru a completa atat initiativele existente deja, cat si pe cele care se contureaza la nivelul UE, Comisia si-a prezentat si viziunea referitoare la monitorizarea punerii in aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, prin examinarea prioritatilor acestuia in cadrul ciclului anual al Semestrului european. De asemenea, ea a prezentat un document de lucru ce recapituleaza cadrul juridic pentru fiecare din principiile Pilonului.


In conformitate cu procedura legislativa ordinara, propunerea de regulament pentru infiintarea AEM urmeaza sa fie examinata de Parlamentul European si de Consiliul UE.

Privind accesul la protectie sociala pentru cei ce desfasoara activitati independente, chestiunea urmeaza a fi examinata de Consiliul UE, care poate adopta recomandari pe baza unei propuneri a Comisiei in domeniile de competenta ale UE.

Comisia va prezenta pachetul de initiative ministrilor pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale in cadrul reuniunii Consiliului din 15 martie, de la Bruxelles. Totodata, la Consiliul European din 22 si 23 martie 2018, sefii de state si de guverne vor repune in discutie implementarea Pilonului european al drepturilor sociale.Autoritatea Europeana a Muncii va completa si va facilita implementarea actualelor initiative de garantare a unei mobilitati echitabile, printre care revizuirea Directivei privind detasarea lucratorilor, elaborarea legislatiei specifice care reglementeaza sectorul transportului rutier international si modernizarea normelor UE privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Propunerea Comisiei de recomandare a Consiliului privind accesul la protectie sociala vine ca raspuns la realitatile in schimbare de pe piata muncii.

Initiativele fac parte din masurile luate in vederea implementarii Pilonului european al drepturilor sociale, concretizarea acestuia reprezentand un angajament politic si o raspundere comune. Monitorizarea implementarii sale este fundamentala pentru asigurarea unui progres palpabil pe teren.


Sursa: europa.eu


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autoritatea europeana a munciiocuparea fortei de munca

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 15 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Va fi infiintata o Autoritate Europeana a Muncii, din 2019. Protectie sociala pentru liber-profesionisti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]