Angajatorii risca amenda de 500-1.500 de lei daca nu ofera ziua libera pentru verificarea starii sanatatii copilului

Maria Nicutar
Maria Nicutar
12 Mai 2015
12 Mai 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
zi libera pentru control medical copilzi libera ingrijire copilzile libere parinti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update 22 iulie 2015. In Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie 2015 au fost publicate Normele metodologice de aplicare a legii!

In data de 16 iulie 2015
Guvernul a adoptat Hotararea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.


Va amintim faptul ca parintii vor primi liber de la munca pentru a-si duce la medic copilul, pentru verificarea starii de sanatate.

Stim deja faptul ca Legea nr. 91 din 2014 a intrat in vigoare. Cu toate acestea, pana in data de 21 iulie 2015 normele nu fusesera publicate, asa ca nimeni nu stia cum sa aplice legea. Normele au fost publicate in Monitorul Oficial asa ca angajatii au unda verde sa ceara ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.

In Monitorul Oficial nr. 496 din data de 3 iulie 2014 a fost publicata Legea nr. 91 din 2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

In Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie 2015 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 576 din 15 iulie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului


Conform actului, se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii. nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.


Conform normelor metodologice, pentru a beneficia de ziua lucratoare libera, parintele sau reprezentantul legal al copilului depune cererea la angajator cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic.

La cerere se ataseaza o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de parinte, respectiv de reprezentant legal al copilului, dupa caz, precum si o declaratie pe proprie raspundere ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita.

Vizita la medic poate fi efectuata in sistemul public de sanatate sau in cel privat.

Dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical.

Tinand cont de documentele prezentate de parinte, sau, dupa caz, de reprezentantul legal al copilului, medicul de familie al copilului elibereaza o adeverinta, din care rezulta efectuarea controlului medical.

Daca ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie va elibera si o scutire medicala pentru copil.

Atentie la faptul ca ziua lucratoare libera acordata se justifica depunand la angajator adeverinta eliberata de medicul de familie.

Nu se percep taxe pentru aceste adeverinte. Adeverintele se depun in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia.




"Pe baza documentelor (privind rezultatul controlului medical - n.r.) prezentate de parinte sau, dupa caz, persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului la domiciliul sau, medicul de familie al copilului elibereaza o adeverinta, din care rezulta efectuarea controlului medical. (...) In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie va elibera si o scutire medicala pentru copil", este prevazut in proiectul MS.

Conform documentului dat publicitatii pe site-ul Ministerului Sanatatii, sunt luati in considerare copiii minori, cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali.

"Angajatorii sunt obligati sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. In cazul mai multor cereri simultane din partea angajatilor pentru acordarea liberului, care depasesc 5% din numarul total de angajati, angajatorul va programa, prin rotatie, zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea.

Nerespectarea de catre angajatori a prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza de catre Inspectia Muncii cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 lei.
 
Prevederile prezentei legi se aplica atat angajatorilor publici, cat si celor privati."
, precizeaza Gabriela Dita, Consilier Juridic.

"Persoanele prevazute de actul normativ vor beneficia de una sau doua zile lucratoare libere pe an, in functie de numarul de copii, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente. Prin acordarea acestei zile lucratoare libere, se asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor, de a verifica anual starea de sanatate a copiilor minori. Angajatorii sunt obligati sa acorde ziua lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor la solicitarea parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor.", se precizeaza in documentul dat publicitatii pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Atentie la faptul ca ziua lucratoare libera nesolicitata de parinti, nu se reporteaza in anul calendaristic viitor.

"Titularii dreptului la liber sunt parintii, respectiv reprezentantii legali ai copilului, asigurati in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat. Ei au dreptul la o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.

De remarcat ca aceasta zi libera nu se acorda in cazul in care copilul este efectiv bolnav, ipoteza in care parintele ar putea beneficia, spre exemplu, de un concediu platit pentru ingrijirea copilului bolnav (daca sunt indeplinite conditiile legale). Dimpotriva, aceasta zi libera se acorda in baza unei cereri depuse cu 15 zile inainte, si nu este platita."
, precizeaza Consilierul Juridic Gabriela Dita pentru LegislatiaMuncii.manager.ro.

ANEXA nr. 1: CERERE

CERERE

Subsemnatul/Subsemnata, ....................., angajat/a in cadrul ........................., in calitate de parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ................, nascut/nascuti la ........................., va adresez rugamintea de a-mi aproba acordarea unei zile libere/doua zile libere, in data de ......................, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Atasez prezentei cereri declaratia pe propria raspundere cu privire la faptul ca celalalt parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ............. (se completeaza cu numele si prenumele parintelui/reprezentantului legal) nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita in cursul acestui an calendaristic.

Data ................
Semnatura ..................



 ANEXA nr. 2: ADEVERINTA

Judetul ....................
Localitatea .......................
Cabinet medic de familie ...................
ADEVERINTA

Prin prezenta se adevereste ca: dna/dl. ........................, cu domiciliul in: judetul ...................... localitatea .................., str. .......... nr. ..............., in calitate de parinte/reprezentant legal al copilului/copiilor ............................ nascut/nascuti la data de ..........................., a efectuat in data de ...................... controlul medical al starii de sanatate a acestuia/acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.
S-a eliberat prezenta pentru a-i servi la: .....................

Data eliberarii:

Anul ......... luna ........ ziua ...............
Semnatura si parafa medicului,

L.S. ...................


Normele de aplicare a legii nr. 91 din 2014 au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie 2015.





NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]