Formarea profesionala - obligatiile salariatului si model de act aditional

formare profesionalaact aditional la cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stiti, formarea profesionala a salariatilor este obligatorie, iar modurile in care poate fi realizata sunt reglementate prin art. 193 Codul muncii republicat, printre care la lit. e) este mentionata si formarea individualizata.

Una din problemele frecvente cu care se confrunta angajatorii o reprezinta situatia in care angajatul inceteaza raporturile de munca la putin timp dupa efectuarea cursurilor de formare platite integral de catre angajator.

In conditiile in care angajatorul este nevoit sa angajeze alte persoane pentru posturile respective si sa le plateasca si acestora formarea profesionala, care este cea mai buna solutie pentru evitarea acestei situatii?

Potrivit Art. 196 alin. (2) din Codul muncii, toate prevederile legate de formarea profesionala se stabilesc prin acordul partilor, in cadrul unui act aditional la contractul individual de munca.

Asadar, in actul aditional la CIM, se vor specifica:

- modalitatea concreta de formare profesionala
- durata formarii profesionale
- drepturile si obligatiile partilor
- obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala
- orice alte aspecte legate de formarea profesionala

Nu uitati! In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiate de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Prin urmare, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala in conditiile art. 197 alin. (1) din Codul muncii, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

In ceea ce priveste durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, aceasta se stabileste prin intermediul actului aditional la CIM.

Concret, in cazul in care angajatul nu respecta aceasta obligatie si initiaza incetarea contractului de munca, este obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional.

Aceeasi obligatie revine si angajatilor aflati in urmatoarele situatii:

- au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare

- contractul lor individual de munca a incetat ca urmare:
a) a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile
b) a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor
c) in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Atentie! In functie de durata cursului, salariatii pot fi obligati sa ramana la locul de munca respectiv pentru o perioada de cel mult 2 ani de la terminarea cursului.

Iata cum poate arata un model de act aditional cu clauza de formare profesionala, potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro:

 Act aditional cu clauza de formare profesionala la contractul individual de munca
Incheiat astazi, ..................................... intre:
 
Initiator persoana juridica cu sediul in ......................................, str. ............................... nr. ......,
sector/judet ..............................., inregistrata la Registrul Comertului/autoritatile administratiei publice din ............................................. sub nr. J.../..../...., C.U.I. ............., telefon ...................., reprezentata legal prin dna/dl ....................... in calitate de director general/administrator
 
si
 
Salariatul/salariata – dl/dna ....................... domiciliat/domiciliata in localitatea ...........................,
str. .......................... nr. ..... bl. ...... sc. ...... et. ...... ap. ...... sector/judetul ....................................... posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ..................... nr. ...... eliberat/eliberata de .......................................... la data de ....................... CNP ............................. permis de munca seria ................. nr. ............. din data de .......................... incadrat pe postul de ............................................, in calitate de CURSANT.
 
Art. 1. Obiectul actului aditional:
INITIATORUL, pentru realizarea obiectului sau de activitate, initiaza si finanteaza integral participarea CURSANTULUI la un stagiu de formare profesionala cu o durata de ..................... luni/zile cu scoatere integrala din activitate, in vederea obtinerii calificarii de ................................ – cod COR ..................... . Programul de formare profesionala incepe in data de .................... si este organizat de S.C. .............................

Vedeti Modelul in format integral pe Portalcodulmuncii.ro.

Sursa: Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalaact aditional la cim

Data aparitiei: 20 Aprilie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Formarea profesionala - obligatiile salariatului si model de act aditional Nota: 3.5 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]