Formarea profesionala - obligatiile salariatului si model de act aditional

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Aprilie 2016
20 Aprilie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
formare profesionalaact aditional la cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum bine stiti, formarea profesionala a salariatilor este obligatorie, iar modurile in care poate fi realizata sunt reglementate prin art. 193 Codul muncii republicat, printre care la lit. e) este mentionata si formarea individualizata.

Una din problemele frecvente cu care se confrunta angajatorii o reprezinta situatia in care angajatul inceteaza raporturile de munca la putin timp dupa efectuarea cursurilor de formare platite integral de catre angajator.

In conditiile in care angajatorul este nevoit sa angajeze alte persoane pentru posturile respective si sa le plateasca si acestora formarea profesionala, care este cea mai buna solutie pentru evitarea acestei situatii?

Potrivit Art. 196 alin. (2) din Codul muncii, toate prevederile legate de formarea profesionala se stabilesc prin acordul partilor, in cadrul unui act aditional la contractul individual de munca.

Asadar, in actul aditional la CIM, se vor specifica:

- modalitatea concreta de formare profesionala
- durata formarii profesionale
- drepturile si obligatiile partilor
- obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala
- orice alte aspecte legate de formarea profesionala

Nu uitati! In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiate de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Prin urmare, salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala in conditiile art. 197 alin. (1) din Codul muncii, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

In ceea ce priveste durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, aceasta se stabileste prin intermediul actului aditional la CIM.

Concret, in cazul in care angajatul nu respecta aceasta obligatie si initiaza incetarea contractului de munca, este obligat sa suporte toate cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional.

Aceeasi obligatie revine si angajatilor aflati in urmatoarele situatii:

- au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare

- contractul lor individual de munca a incetat ca urmare:
a) a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile
b) a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor
c) in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Atentie! In functie de durata cursului, salariatii pot fi obligati sa ramana la locul de munca respectiv pentru o perioada de cel mult 2 ani de la terminarea cursului.

Iata cum poate arata un model de act aditional cu clauza de formare profesionala, potrivit specialistilor Portalcodulmuncii.ro:

 Act aditional cu clauza de formare profesionala la contractul individual de munca
Incheiat astazi, ..................................... intre:
 
Initiator persoana juridica cu sediul in ......................................, str. ............................... nr. ......,
sector/judet ..............................., inregistrata la Registrul Comertului/autoritatile administratiei publice din ............................................. sub nr. J.../..../...., C.U.I. ............., telefon ...................., reprezentata legal prin dna/dl ....................... in calitate de director general/administrator
 
si
 
Salariatul/salariata – dl/dna ....................... domiciliat/domiciliata in localitatea ...........................,
str. .......................... nr. ..... bl. ...... sc. ...... et. ...... ap. ...... sector/judetul ....................................... posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ..................... nr. ...... eliberat/eliberata de .......................................... la data de ....................... CNP ............................. permis de munca seria ................. nr. ............. din data de .......................... incadrat pe postul de ............................................, in calitate de CURSANT.
 
Art. 1. Obiectul actului aditional:
INITIATORUL, pentru realizarea obiectului sau de activitate, initiaza si finanteaza integral participarea CURSANTULUI la un stagiu de formare profesionala cu o durata de ..................... luni/zile cu scoatere integrala din activitate, in vederea obtinerii calificarii de ................................ – cod COR ..................... . Programul de formare profesionala incepe in data de .................... si este organizat de S.C. .............................

Vedeti Modelul in format integral pe Portalcodulmuncii.ro.

Sursa: Portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]