Cum organizati avantajos munca de noapte?

munca de noaptecodul munciicontract colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cristina Cristescu in "Expertul dvs. in... legislatia muncii+asigurari +resurse umane" nr. 34/ martie 2008

Prestarea muncii de noapte a devenit un fenomen tot mai raspandit in conditiile dezvoltarii afacerilor de productie in Romania, de aceea organizarea judicioasa a activitatii in aceasta perioada a zilei tinde nu numai spre economisirea resurselor, dar si spre optimizarea costurilor cu forta de munca. Cum puteti evita costuri si obligatii suplimentare generate de munca de noapte, veti afla In cele ce urmeaza.

Atentie!
In viziunea Codului muncii, anterioara modificarilor aduse prin O.U.G. nr. 55/2006, ne aflam In prezenta unui concept general de munca de noapte caracterizat prin prestarea muncii In intervalul orar 22.00 – 6.00.
In prezent, Codul muncii introduce conceptul nou al salariatului de noapte la art. 122 alin. (1¹), care redefineste munca de noapte gratificata in functie de ponderea pe care acesta o detine in programul de lucru zilnic sau lunar al salariatului. Astfel, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:

a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte In proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Obligatie
In aceste conditii, obligatiile angajatorului privind remunerarea salariatilor de noapte, stabilirea si organizarea timpului de munca (art. 123 din Codul muncii) precum si masurile de sanatate si securitate a muncii (art. 124 din Codul muncii) sunt destinate numai salariatilor integrati conceptului de „munca de noapte”, iar nu tuturor salariatilor care presteaza cu caracter aleator si restrans ca timp activitate profesionala pe timp de noapte.

Obligatie


In schimb, interdictiile reglementate de art. 125 din Codul muncii privind tinerii, gravidele, lauzele si femeile care alapteaza, au un caracter imperativ si general aplicabil salariatilor care presteaza activitate In intervalul orar mentionat (22.00 – 06.00) indiferent de ponderea muncii efectuate In cadrul programului de lucru.

Obligatie
In ce priveste obligatia informarii inspectoratului teritorial de munca cu privire la folosirea frecventa a muncii de noapte, aceasta nu poate fi restransa numai la salariatii de noapte In sensul legii, ci este determinata si de utilizarea muncii in intervalul orar respectiv In mod constant, chiar sub ponderea zilnica sau lunara reglementata de art. 122 alin. (1¹) din Codul muncii.

Remunerarea muncii de noapte se acorda doar salariatilor de noapte definiti la art. 122 alin. (1¹) din Codul muncii. Intrucat CCMUNN nu prevede aceasta restrictionare, va recomandam sa o includeti In mod expres In contractele individuale de munca si In contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

Cuantum
In ce priveste sporul acordat pentru munca de noapte, observam valori minimale de la care se Incepe negocierea, 15% potrivit Codului muncii, respectiv 25% in conditiile CCMUNN. Evident va prevala reglementarea acordului colectiv de munca.
Nimic nu va Impiedica sa remunerati suplimentar si munca prestata in intervalul orar 22-06, sub plafonul reglementat de a art. 122 alin. (1¹) din Codul muncii, cuantumul sporului acordat fiind lasat la latitudinea partilor CIM.

Sfatul expertului
Va recomandam sa clarificati baza de calcul a sporului de noapte, Intrucat CCMUNN prevede drept baza de calcul salariul de baza, iar Codul muncii indica ca baza de calcul salariul de baza pentru fiecare ora de munca prestata, aceasta ultima varianta fiind mai riguroasa d.p.d.v. juridic si mai profitabila d.p.d.v. economic.

Integral in "Expertul dvs. in... legislatia muncii+asigurari +resurse umane" nr. 34/ martie 2008

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca de noaptecodul munciicontract colectiv

Data aparitiei: 16 Aprilie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum organizati avantajos munca de noapte? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]